Zamisli Srbiju forum Zamisli Srbiju
(Zamisli svoj grad)
 
 FAQ - Često Postavljana PitanjaFAQ - Često Postavljana Pitanja   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Korisničke grupeKorisničke grupe   Registruj seRegistruj se 
 ProfilProfil   Proveri privatne porukeProveri privatne poruke   PristupiPristupi 

Saopštenja nevladinih organizacija! Pošaljite saopštenje...

 
Napiši novu temu   Odgovori na poruku    Zamisli Srbiju forum -> Savetovalište za NVO/Saopštenja, vesti
Pogledaj prethodnu temu :: Pogledaj sledeću temu  
Autor Poruka
Moderator IIPridružio: 01 Mar 2005
Poruke: 106
Lokacija: KV

PorukaPoslao: Pet Mar 25, 2005 1:16 am    Naslov: Saopštenja nevladinih organizacija! Pošaljite saopštenje... Odgovoriti sa citatom

04.05.2007.
Dodeljene stipendije za praksu u Tribunalu

Inicijativa mladih za ljudska prava dodelila je osam stipendija studentima i studentkinjama pravnih fakulteta iz Srbije za osmomesečnu praksu u sudovima koji procesuiraju slučajeve optuženih za ratne zločine na teritoriji bivše Jugoslavije.

Dobitnici/ce stipendija radiće šest meseci u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Hagu (MKSJ), a nakon toga dva meseca u Tužilaštvu za ratne zločine i Veću za ratne zločine u Beogradu. Stipendisti/kinje počinju sa radom u MKSJ 4. juna ove godine.

Internship program omogućava mladim pravnicima i pravnicama iz Srbije da upotpune znanje i iskustvo u oblasti međunarodnog krivičnog prava, kao i da znanja i iskustva, stečena u MKSJ, prenesu kolegama i koleginicama koji/e rade u domaćem pravosuđu.

Internship program Inicijative mladih za ljudska prava podržava vlada Švajcarske, a realizuje se u saradnji sa MKSJ, Tužilaštvom za ratne zločine i Većem za ratne zločine u Beogradu.

Više informacija o ovom programu možete dobiti u kancelariji Inicijative mladih za ljudska prava u Beogradu putem telefona: + 381 11/361 36 49, 362 08 62 ili e-maila: office@yihr.org

Ivana Todic
President's Assistant
Regional YIHR Office
Kondina 26/II
11000 Belgrade, Serbia
Tel/fax: +381 11 337 07 57, 337 07 47
cell +381 63 215 047
office@yihr.org
www.yihr.org
______________________
03.05.2007.
Saopstenje za javnost
02.05.2007.godine

VELIMIR ILIC


Isprovocirani prošlonedeljnom izjavom gospodina Velimira Ilića, o formiranju VladeNS-DSS i Radikalne stranke koja je nakon dva dana demantovana izjavom magistra Ilićada se samo šalio i da je hteo da isprovocira javnost, odlučili smo se da izvedemo medijskiperformans.Tokom realizacije ovog eksperimenta uverili smo se u paradoksalnost javnog prostora uSrbiji i potpunu anesteziranost javnog mnjenja.
Odlučili smo se da u medije plasiramo najbesmisleniju informaciju koja ne podležekrivičnoj odgovornosti. Izmislili smo navodno istraživanje javnog mnjenja po kome jeMagistar Ilić najseksipilniji domaći političar. Iako je ova informacija dovoljno apsurdnasama po sebi, efekat smo pojačali navodno izuzetno visokim procentima ispitanika svihpolova i seksualnih orijentacija koji su se odlučili za magistra Ilića kao najprivlačnijegpolitičara.Saopštenje smo potom poslali medijima i čekali reakcije.
Reakcije koje su usledile empirijski su potvrdile da je Srbija vrednosno šizofreno društvou kome je javnost umrtvljena i pasivizirana do te mere da se i najbesmislenije i očiglednonetačne informcije prihvataju kao a priori istinite.
Od brojnih medija koji su informaciju preneli izdvajamo naslovnu stranu dnevnih novina„KURIR" i reakciju samog Velimira Ilića koji je tim povodom izjavio:" Drago mi je ako je tako. Inače, i ranije sam više puta pobeđivao u sličnimkategorijama."
Nakon ove izjave možemo otvoreno da poručimo gospodinu Iliću da smo se šalili.Gospodin Ilić je seksipilan poput ormana u kabinetu premijera, a i samog premijerauostalom. To što gospodin Ilić veruje da je istina laž samo dodatno potvrđuje potpunoodsustvo odnosa prema realnosti koju političari u Srbiji svakodnevno iznova dokazuju narazličitim poljima.
No, nije problem u seksipilnosti već u drugim karakteristikama Magistra Ilića. GospodinIlić je bezobrazan, nevaspitan, agresivan i bahat čovek koji se nalazi na javnoj funkciji sakoje mladim ljudima u Srbiji šalje loš primer.
Umesto da pročita neku knjigu ili počne da upražnjava vežbe za prevazilaženjeagresivnog ponašanja gopodin Ilić daje sebi za pravo da se poigrava sa nervima biračkogtela plasiranjem neistinitih informacija.U trenutku kada je Kosovo odgovor na sva pitanja, kada „tehnička vlada" krši Ustav,kada je Srbija poslednja zemlja u Evropi koja nije potpisala Sporazum o viznim
olakšicama, kada bacaju bombe na porodice novinara, dok se vrednosti Retro Srbije vraćaju na velika vrata gospodin Ilić daje sebi za pravo da provocira javnost.
Sram Vas bilo, gospodine Iliću.
Ostalim ljudima, koji anestezirani u naučenoj depresiji prihvataju sve uvrede zdravog razuma, želimo prijatan boravak u Srbiji u kojoj je Velimir Ilić Ministar.
biro@biro.org.yu
___________________________________
01.05.2007.
Dani Sarajeva u Beogradu

Inicijativa mladih za ljudska prava 1. i 2. maja organizuje festival Dani Sarajeva u Beogradu, u znak obeležavanja 15 godina od početka opsade Sarajeva.


Festival će biti otvoren 1. maja u 13:00 časova, akcijom obnavljanja Sebilj česme na dnu Skadarlije, koja je poklon Sarajeva gradu Beogradu.

Program festivala:

Utorak 1. maj

13:00 - 14:00 Otvaranje festivala / rekonstrukcija Sebilj česme, nastup Horkestra pored česme

15:00 - 16:30 Tribina - Komunikacija Sarajeva i Beograda nakon završetka rata @ CZKD, Birčanionova 21;
Dragana Erjavec, XY Produkcija, Sarajevo;
Edin Čolić, predsednik Mladih liberala BiH,
Mirjana Karanović, glumica,
Nataša Govedarica, Sarajevo film festival,
Andrej Đerković, vizuelni umetnik,
Andrej Nosov, Inicijativa mladih za ljudska prava

16:30 - 19:00 Projekcije filmova @ CZKD, Birčanionova 21;
Vodič za preživljavanje - FAMA
Atorzija - Stefan Arsenijević

22:00 žurka @ Povetarac;
Dj Ahmaad, Sarajevo
DJ Jasmina, Sarajevo
Shazalakazu, Beograd
K-NOO, Beograd

Sreda 2. maj

14:00 - 17:00 Projekcije filmova @ CZKD, Birčanionova 21;
Sarajevo ljubavi moja - RENDE produkcija
Otisci - XY Produkcija

17:00 - 19:00 Tribina @ CZKD, Birčanionova 21;
- predstavljanje sarajevskih pisaca: Muharem Bazdulj, Saša Ilić, Željko Obrenović, Namik Kabil, Vahid Piralić, Vule Žurić

21:00 Sarajevske priče - Pozorište malih stvari, Trebinje, režija Filip Gajić @ Kalemegdan, ispred Sahat kule

Za sve dodatne informacije kao i zahteve za pojedinačne intervjue sa učesnicima festivala možete se obratiti na e-mail press@yihr.org ili na brojeve telefona 011/33 70 757, 063/321-376.

Ivana Todic
President's Assistant
Regional YIHR Office
Kondina 26/II
11000 Belgrade, Serbia
Tel/fax: +381 11 337 07 57, 337 07 47
cell +381 63 215 047
office@yihr.org
www.yihr.org
______________________________
27.04.2007.
Dragi naši saradnici,
Sin naše članice , samohrane majke sa dvoje dece,Jasmine Ćirković, Stefan,(1989) izgubio je zbog Švanovog sindroma, 100% sluha na desnom uhu, a neizvestan je ishod opreacije koju treba da obavi u Zagrebu 08.maja.

Zbog rehabilitacije , nagon operacije i njegovog uklapanja u društvene tokove molimo da nam pomognete , ne oko novčanih sredstava , već oko informacije o najboljim aparatima, što bi njegova majka rekla"čuda od tehnike".Značili bi joj kontakti sa možda udruženjem studenata sa hendikepom, ali ne znamo da li postoje takva udruženja mladih osoba sa senzornim oštećenjima.Stefan je izuzetno ambiciozna osoba i dobar đak.

Molimo još jednom da prosledite ovaj mail i članicama Federacije NVO, možda ćemo tako doći do informacija , i povezati ovu mladu osobu , kako bi prihvatila situaciju u kojoj se nalazi , a i nabavila što bolji aparat.

Pozdrav

Suzana
Udruženje majki

Kontakt mail je umzajecar@ptt.yu ili na ustanovu gde Stefanova majka radi gambanja@verat.net
_____________________________
26.04.2007.
Dani Sarajeva u Beogradu

Inicijativa mladih za ljudska prava 1. i 2. maja organizuje festival Dani Sarajeva u Beogradu, u znak obeležavanja 15 godina od početka opsade Sarajeva. Na ovaj način želimo da damo podsticaj razvoju komunikacija između mladih iz Beograda i Sarajeva, koje se i 11 godina po završetku opsade slabo razvijaju. Festival će na simboličan način biti otvoren akcijom obnavljanja Sebilj česme na dnu Skadarlije, koja je poklon Sarajeva gradu Beogradu. Tom prilikom nastupiće i angažovani beogradski hor i orkestar Horkestar. Učešće u programu uzeće glumica Mirjana Karanović, talentovani pisci iz Bosne i Hercegovine Muharem Bazdulj i Namik Kabil, predsednik Mladih liberala BiH Edin Čolić, disk džokeji Ahmaad i Jasmina, a festival će zatvoriti predstava Pozorišta malih stvari iz Trebinja „Sarajevske priče" u režiji Filipa Gajića. Aktivisti/kinje Moje inicijative će 27. i 28. aprila deliti flajere koji će građane podsetiti na dešavanja u Sarajevu i pozvati ih da razviju drugačiji odnos prema neposrednoj prošlosti.

Tokom akcija, građani će biti u prilici da pošalju poruke Sarajlijama koje će, po završetku festivala, biti izložene u Sarajevu. Punktovi Moje incijative nalaziće se 27 . aprila od 17 do 19 h u Knez Mihailovoj ulici i kod hotela Jugoslavija, a 28. aprila od 11 do 13 h na Adi Ciganliji i Kalemegdnu.

Za sve dodatne informacije kao i zahteve za pojedinačne intervjue sa učesnicima festivala možete se obratiti na e-mail press@yihr.org ili na brojeve telefona 011/33 70 757, 063/321-376 i 064/490-57-80.
Ivana Todic
President's Assistant
Regional YIHR Office
Kondina 26/II
11000 Belgrade, Serbia
Tel/fax: +381 11 337 07 57, 337 07 47
cell +381 63 215 047
office@yihr.org
www.yihr.org
___________________________
Republika Srbija mora da obelodani dokumenta sa zaštićenim delovima

Presuda Međunarodnog suda pravde (MSP), kojom je Republika Srbija oslobođena odgovornosti da je izvršila genocid u Srebrenici i BiH, duboko je uznemirila žrtve i zabrinula demokratsku javnost u državama naslednicama bivše Jugoslavije, pre svega zbog toga što javno znanje o ulozi i umešanosti Srbije nije dobilo sudsko priznanje. Saznanje da je Republika Srbija, nakon smene režima Slobodana Miloševića, nastavila sa skrivanjem dokaza o svojoj podršci i direktnoj uključenosti u poduhvatima zločinackog karaktera u BiH teško optužuje današnju Srbiju i otvara vrata sumnjama da presuda odudara od stvarnih događaja.

Dodatnu zabrinutost izaziva potpuna ravnodušnost Republike Srbije i Republike Srpske u pogledu ispunjavanja obaveza iz odluke MSP, koji je našao da je Republika Srbija odgovorna za nesprečavanje genocida i nekažnjavanje počinilaca tog najtežeg zločina među zločinima, a Republika Srpska za izvršenje genocida nad Bošnjacima iz Srebrenice.

Pozivamo vlade Republike Srbije i Republike Srpske da prestanu da se neodgovorno ponašaju prema nasleđu svoje prošlosti i budućim generacijama, da pokrenu sve mehanizme za ispunjvanje obaveza iz presude MSP i da, u skladu sa činjenicom da je reč o odgovornosti za genocid, otvore javnu debatu, u parlamentu i društvu, o odgovornosti, značaju zvaničnog priznanja istine i reparacijama za žrtve. Srbija je obavezna da otvori za javnost dokumenta sa zaštićenim delovima i time dokaže da ne štiti kriminalne institucije Miloševićevog režima.

Regionalni ženski lobi:

Nataša Kandić, dirktorka Fonda za humanitarno pravo, Srbija
Gordana Sobol, predsednica Parlamentarne komisije za jednakost polova, Hrvatska
Meliha Alić, ministar za obrazovanje i nauku, Fedracija BiH
Nekibe Kelmendi, predsednica Parlamentarne komisije za javni servis, administraciju i medije, Kosovo
Nataša Mićić, potperdsednica LDP, Srbija
Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava
Teuta Sahatqija, potpredsednica ORA, Kosovo
Gordana Kasić, Ženske studije, Hrvatska
Igballe Rogova, izvršna direktorka Kosovske mreže žena
Luleta Vuniqi, direktorka Centra za ženske studije, Kosovo
Staša Zajović, koordinatorka Žena u crnom, Srbija
Vera Marković, potpredsednica Socijal Demokratske unije, Srbija
Marijeta Zaqe, zamenik ministra za socijalne poslove, Albanija
Maja Kostić-Mandić, članica Parlamenta, Crna Gora
Memnuna Zviždić, direktorka, Žene ženama, BiH
Irina Pockova , predsednica Lokalnog kluba za žene Sveti Nikola, Socijal demokratska partija, Makedonija
___________________________
Obelezen Dan planete zemlje-22.aprll 2007.

NASA KLIMA.... NASE AKCIJE.... NASA BUDUCNOST


Ø U 2007. svetska ekoloska kampanja Ocistimo svet (CUW) koju promovise EKOPOLIS ohrabruje i podrzava svoje clanove da preduzmu akcije na lokalnom nivou povodom ove globalne teme

Koalicija nevladinih organizacija na čelu sa : EKOpolis mrezom – koordinatorom svetske ekoloske kampanje Clean up the World; organizacijama BEAU GREEN, EKOforum za mir, Institut EKOMAN, Balkanskom EKOfederacijom, FPA, Megamaratonom, Multimedijalnim udruzenjem „Car Konstantin“, koje ostvaruju aktivnost u Regionu EUROBALKAN, obelezile su Dan planete zemlje - 22.april ekspedicijom po centralnoj i zapadnoj Srbiji. Ovim povodom zabelezene su posledice klimatskuh promena u nasoj sredini, posebno u planinskom podruciju Zlatibora i Zlatara, Pribojske banje, Bistrice. Upucen je i apel Vladi Srbije da se u susret odrzavanju ministarske konferencije „Evropa za ekologiju“ u Beogradu preispitaju programi investicionog razvoja, i iskoriste svi resursi kako bi se organizovale aktivnosti, planirali strategije i razmenila rešenja, u cilju ukazivanja na probleme klimatskih promena, unapređenja javne svesti o značaju uklanjanja uzroka zagađenja naše planete. „Problematika klimatskih promena je danas priznata kao najveća pretnja opstanku života na zemlji. Kao posledice neobuzdane emisije gasova staklene bašte, možemo uskoro očekivati i u nasem Regionu velike poremećaje vodostaja i količine vode uopšte, poljoprivradnih prinosa, dostupnosti pijaće vode, a sire osetni porast nivoa svetskih mora i okeana. Budućnost je stigla, efekti klimatskih promena koji su nekad bili nezamislivi, sada se dešavaju. – istakli su Prof.Dr Pavle I. Premović, redovni profesor PMF-a Univerziteta u Nišu i Univerziteta “Marija i Pjer Kiri” u Parizu; Dragan Vidojković, EKOpolis i Nacionalni kordinator sveteke ekološke kampanje "Clean up the World"(Očistimo svet) na predavanju koje je bilo deo ovog projekta; Materijal koji su volonteri nevladinih organizacija zabelezili ovim povodom bice obrađeni u Labaratoriji za geohemiju, kosmohemiju i astrohemiju PMF u Nisu, koja je od nedavno jedna od najopremljenijih u Srbiji. Iako se promena klime cini da je kompleksna teme postoji citav niz jednostavnih aktivnosti koje svaki pojedinac i zajednica moze da preduzme i da napravi promenu. Stednja energije, edukacioni obrazovni programi, sadnja drveca (posumljavanje), projekti odlazak na radne dane (dobrovoljni rad) i smanjenje otpada – reciklaza su samo neke od mogucih aktivnosti koje se mogu preduzeti.

Inace, pre 37 godina od strane 5000 grupa iz 184 zemlje oformljena je mreza Dana planete Zemlje, sa ciljem jačanja javne svesti i uticaja pojedinaca i grupa u rešavanju problema žvotne sredine i održivog razvoja. Ova inicijativa se pokazala kao uspešan katalizator stalnog ekološkog obrazovanja, akcija i promena, koja nudi moguđnost da se dotaknu svetski problemi zaštite životne sredine, kao i da se pojedinci ili cele zajednice, posvete svojim lokalnim problemima. Lokalne aktivnosti uključuju akcije čišćenja, organizovanje sajmova - festivala, konferencija za novinare, edukativne tribine i kampanju,

Za mrežu Dana planete zemlje i koaliciju NGO,
Dragan Vidojkovic
INFO EKOpolis mreza
GSM:064/3233536, E-mail: infoekopolis@bankerinter.net
___________________________
23.04.2007.
SAOPŠTENJE 9 NVO POVODOM PROBLEMA MAGAZINA "STATUS"

Povodom optužbi glavnog i odgovornog urednika magazina Status da su vlasnik „Delta holdinga“ Miroslav Mišković i glavni urednik „Večernjih novosti“ Manojlo Vukotić opstruirali distribuciju i objavljivanje reklame za najnoviji broj Statusa, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Helsinški odbor za ljudska prava, Fond za humanitarno prava, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Beogradskikrug, Inicijativa mladih za ljudska prava, Beogradski centar za ljudska prava, Žene u crnom i Građanske inicijative upozoravaju da se ovde radi o ozbiljnoj povredi člana 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima, zbog sprečavanja širenja ideja, informacija i mišljenja.
Podsećamo i na izričite odredbe Zakona o javnom informisanju koje zabranjuju licima koje se bavie distribucijom javnih glasila da odbiju da distribuiraju javno glasilo bez opravdanih komercijalnih razloga, kao i na Zakon o oglašavanju koji zabranjuje diskriminaciju prilikom objavljivanja oglasnih poruka, pa eventualna politiička pozadina motiva koji su doprineli opstruiranju distribucije i zabrani reklamiranja magazina „Status“ ukazuju na očigledno protivzakonito postupanje.
Zbog povrede Evropske konvencije, kao i Zakona o javnom informisanju i Zakona o oglašavanju zahtevamo zakonsku odgovornost svih osoba koje su zloupotrebom svog položaja sprečile distribuciju i reklamiranje poslednjeg broja magazina „Status“ i time nezakonito ograničile slobodu izražavanja i javnog informisanja. Takodje zahtevamo od tužioca da reaguje povodom ovog slučaja i time pokaže da niko u Srbiji ne moze da zloupotrebljava monopol svoje moći na račun vladavine prava i pravne države.

YUCOM, Biljana Kovačević – Vučo Helsinški odbor za ljudska prava, Sonja Biserko Fond za humanitarno pravo, Nataša Kandić Inicijativa mladih za ljudska prava, Andrej Nosov Građanske inicijative, Miljenko DeretaŽene u crnom, Staša Zajović Beogradski krug, Obrad Savić Beogradski centar za ljudska prava, Vojin Dimitrijević Centar za kulturnu dekontaminaciju, Borka Pavićević
_____________________________
OTVORENO PISMO CENTRA ZA RAZVOJ CIVILNOG DRUŠTVA (CRCD) INOSTRANIM DONATORSKIM KUĆAMA U SRBIJI POVODOM IZRAZITO MALIH KAPACITETA POLITIČKIH PARTIJA

Poštovani,

Imajući u vidu vaš veoma dragocen doprinos reformama u Srbiji slobodni smo da vam se obratimo povodom sve drastičnije ispoljavanog malog kapaciteta političkih stranaka da obavljaju svoju ulogu.
Vas ne treba podsećati na realan uticaj koji parlamentarne političke stranke imaju u Srbiji i na posledice njihove veće ili manje sposobnosti da reaguju u redovnim okolnostima ili u okolnostima kada je politički život zbog različitih razloga posebno intenziviran. Političke partije u Srbiji predstavljaju centre realne moći i ne samo uspeh reformi nego i stabilnost države i regiona objektivno u ogromnoj meri zavise od njihove sposobnosti da ispunjavaju svoju ulogu.
Bez obzira što ste i sami radili različite evaluacije njihovog rada, CRCD je slobodan da vas podseti na institucionalnu i kadrovsku neizgrađenost većine parlamentarnih političkih stranaka. Njihova neorganizovanost ide dotle da je sa nekima od njih tehnički teško ostvariti komunikaciju. Njihovi kadrovski deficiti podrazumevaju da znatan broj njih uopšte nema kadrove koji bi kao članovi rukovodstva stranaka ili kao narodni poslanici kompetentno mogli da prate promene koje se izvode na planu osavremenjavanja i usklađivanja legislative, izgradnje institucija, dobrog upravljanja, modernizacije funkcionisanja lokalnih zajednica, ostvarivanja prava nacionalnih i verskih manjina i pripadnika ranjivih grupa.
Bez obzira na brojne uspešne projekte koje su implementirale ili neposredno strane fondacije ili nevladine organizacije u Srbiji, stanje na ovom polju je loše i sve je lošije. Nasleđe prošlosti toliko opterećuje da dosad preduzete akcije nisu dovoljne.
Primeri dobre prakse koji postoje i s kojima se i CRCD sreće u svojoj saradnji sa političkim strankama na žalost ne menjaju opštu sliku.
CRCD uzima sebi slobodu da vas zamoli da u svom planiranju i implementaciji daljih aktivnosti posebnu pažnju posvetite jačanju političkih stranaka i njihovih kapaciteta. Pri tom je CRCD bolno svestan da s obzirom na limitiranost resursa to može da dovede do svojevrsnog smanjivanja podrške institucionalnoj izgradnji države i pomoći ranjivim grupama, kao što su izbeglice, osobe sa invaliditetom i pripadnici nacionalnih i verskih manjina, dakle, upravo onima ka kojima su aktivnosti CRCD usmerene. CRCD je takođe sa nelagodom svestan da bi veće usredsređivanje podrške ka političkim strankama neminovno suzilo podršku nevladinim organizacijama u Srbiji. Imajući sve to u vidu CRCD vam se ipak obraća sa molbom koju sadrži ovo otvoreno pismo. Smatramo da je u ovom času najvažnije ostvariti jačanje kapaciteta političkih partija u Srbiji i da je ova poželjna promena Srbiji danas najpotrebnija.

Sa iskrenim poštovanjem i zahvalnošću za vaš dragocen doprinos modernizaciji Srbije,

Za Centar za razvoj civilnog društva
dr Vladimir Ilić,
predsednik upravnog odbora

_____________________________
19.4.2007.
Inicijativa tužila novinara zbog govora mržnje

BEOGRAD - Inicijativa mladih za ljudska prava podnela je tužbu Prvom opštinskom sudu u Beogradu protiv novinara Zorana Ćirjakovića zbog upotrebe govora mržnje u tekstu “Patriotizam i posle Kosova” objavljenog 29. marta u nedeljniku “Evropa”.

U pomenutom tekstu Zoran Ćirjaković kaže da se „Albanci bore tako što svoje neprijatelje teraju da postanu životinje”, da su Albanci svoje bebe “koristili kao kalašnjikove”, da albanske bebe imaju “dvojnu prirodu”, da su Albanci “divljaci” itd. Osim toga, novinar navodi da „neke stvari, uključujući i albansku strategiju na Kosovu, nažalost, zaslužuju da budu opisane rečima koje mogu da zvuče ružno i rasistički“.

Pored elemenata rasne mržnje, u tekstu Zorana Ćirjakovića postoje i elementi ksenofobije, netolerancije, ali i pravdanje politike koju je Slobodan Milošević vodio prema Kosovu.

Ovaj tekst predstavlja jedan od najekstremnijih primera govora mržnje, koji pojedinci i određeni mediji kontinuirano koriste kada su u pitanju kosovski Albanci. Posledice ovakvih tekstova su pogubne za razvoj demokratskog društva i pravne države u Srbiji. Inicijativa će i ubuduće reagovati na slične primere zloupotrebe novinarske profesije.

Za više informacija možete kontaktirati kancelariju Inicijative mladih za ljudska prava u Beogradu putem telefona: + 381 11/361 36 49, 362 08 62 ili e-maila: office@yihr.org
______________________________
16.04.2007.
OTVORENO PISMO CENTRA ZA RAZVOJ CIVILNOG DRUŠTVA (CRCD) MINISTRU ZA DIJASPORU U VLADI SRBIJE PROF. DR VOJISLAVU VUKČEVIĆU POVODOM KRŠENJA ZAKONITOSTI I OMALOVAŽAVANJA DRŽAVNE SLUŽBE OD STRANE POMOĆNIKA MINISTRA MIODRAGA BOŽOVIĆA

Poštovani g. ministre,

Centar za razvoj civilnog društva (CRCD) s krajnjim zaprepašćenjem saznaje da je pomoćnik ministra za dijasporu g. Miodrag Božović 17. marta o.g. uz svoj izričit pristanak imenovan za četničkog vojvodu i da će 12. maja kao takav u Beogradu položiti zakletvu.

Vas kao doktora pravnih nauka, nekadašnjeg profesora i dekana Pravnog fakulteta, a ne manje i kao nekadašnjeg sudiju, ne treba posebno podsećati da je ovakvo kršenje nikad opozvanih ukaza sa ustavnim osnovom i zakonskom snagom nedozvoljeno i za običnog građanina ili građanku, a tim pre za visokog državnog činovnika.

Svojim prihvatanjem titule četničkog vojvode g. Božović je najneposrednije prekršio ukaze koje je NJ. K. V. Petar Drugi, kao predstavnik državnog suvereniteta, doneo u skladu sa svojim tada važećim ustavom propisanim ovlašćenjima o imenovanju državnih činovnika i vojnih starešina. Ukaz od 28. avgusta 1944. kada je zbog saradnje sa okupatorom Nj. V. Kralj lišio starešinu svih četničkih vojvoda Dražu Mihailovića svih funkcija i kada je proglasio Mihailovića za izdajnika koji neće izbeći osudu istorije nikada nije opozvan. Isto važi i za Kraljevski ukaz objavljen 12. septembra 1944. kojim je Nj. V. Kralj priznao Josipu Brozu Titu zvanje maršala Jugoslavije i kojim je u skladu sa svojim ustavnim ovlašćenjima naredio pripadnicima vojske Kraljevine Jugoslavije u otadžbini da se stave pod njegovu komandu.

Javnost zna a Vas ne treba podsećati da su ovi kraljevski ukazi imali ustavni osnov i pri redovnom stanju stvari, a da je kralj u uslovima vanrednog stanja imao ustavno neograničeno pravo da donosi ne samo ukaze nego i akte znatno jače pravne snage. Pomenuti sadržaji ukaza NJ.V. Kralja su, prema odredbama Ustava iz 1931. i u skladu sa institucionalnim rešenjima iz Ustava iz 1946., nizom zakonskih akata dobili naknadnu potvrdu u najvišem zakonodavnom telu naše zemlje.

Ovde ne pominjemo krvave četničke zločine i njihova masovna ubistva muslimanskog i drugog stanovništva naše zemlje. Krajnje smo zabrinuti zbog ovog drastičnog omalovažavanja državne službe u vreme kada Vlada Srbije izjavljuje da čini sve da poveća zakonitost i u zemlji i u državnoj upravi.

Poštovani g. ministre, svaki državni službenik duguje poslušnost pravnom poretku svoje zemlje koja je sukcesor Jugoslavije. U konkretnom slučaju g. Božović se ogrešio ne samo o legalni poredak nego i o Vas kao o svoga starešinu u državnoj službi. Ovim njegovim postupkom kojim je protiv ustavno osnovanih akata organa državne vlasti Kraljevine i Republike izrazio solidarnost sa saradnicima okupatora naše zemlje koji su narušili njen suverenitet i teritorijalni integritet, nasilno odvajajući od nje ne samo Prištinu i Prizren nego i Novi Sad, Vranje, Sandžak i ogromne druge delove teritorije, dezavuisana je ne samo Republika Srbija, kao naslednik Jugoslavije, nego i visoka dužnost ministra za dijasporu u Vladi Srbije. Ovo je krajnje opasan presedan neposlušnosti i nezakonitog ponašanja Vama neposredno podređenog visokog državnog službenika.

CRCD očekuje od Vas momentalnu reakciju prema načelu da starešina odgovara za ogrešenja koje je počinio njemu potčinjeni državni službenik.

S obzirom na opasnost ovog presedana po zakonitost funkcionisanja državne uprave u Republici Srbiji i po očuvanje njene važećim ustavom iz 2006. definisane teritorijalne celokupnosti prinudjeni smo da u očekivanju Vaše hitne reakcije organe uprave i druge javne činioce upoznamo sa makar nekima od pogubnih posledica ovog žalosnog događaja.

Sa visokim poštovanjem,
za CRCD
dr Vladimir Ilić,
izvršni direktor
ponedeljak, 16. april 2007.
__________________________
BEOGRADSKI CENTAR ZA LJUDSKA PRAVA OSUĐUJE POKUŠAJ UBISTVA NOVINARA DEJANA ANASTASIJEVIĆA i poziva sve državne organe da konačno pokažu ozbiljnost i sprovedu brzu i delotvornu istragu povodom ovog napada. Profesionalna karijera Dejana Anastasijevića i hrabrost njegovih istraživačkih tekstova lako mogu da upute na potencijalne napadače koji su osmislili i izveli teroristički napad na stan u kojem žive Anastasijević i njegova porodica.
Centar podseća da je obaveza države da, preko svojih nadležnih organa, zaštiti osnovna ljudska prava svakog pojedinca, uključujući i njegovo pravo na život, slobodu i bezbednost ličnosti kao i pravo na nesmestano korišćenje slobode izražavanja. Činjenica da je u subotu ujutru napadnut poznati novinar treba da bude samo poslednje upozorenje koje će naterati izvršnu vlast, policiju i pravosuđe da najzad detaljno istraže ko u Srbiji može i sme da ugrožava živote građana i novinara i time zastrašuje ukupnu javnost ove zemlje. Nadamo se da se istraga neće zaustaviti samo na direktnim izvršiocima ovog teškog krivičnog dela i da će državni organi, ali i mediji pokazati spremnost da istraže pozadinu, organizatore i motive onih koji iza napada stoje.
Naša Vlada, političke stranke i mediji morali bi da paze kome šalju signale po kojima je svaki samozvani "patriota" ovlašćen da napadne na život i na slobodu svakog čoveka koga on smatra "lošim Srbinom". Ovaj slučaj nije izolovani incident, a ubistva i pretnje novinarima ranije nisu ozbiljno shvatani i do kraja raščišćavani. Novinari u demokratskom društvu nisu zaštićeni samo zbog toga što su novinari; zaštita je uspostavljena zbog prirode posla i važnosti koju njihov rad ima za opstanak i funkcionisanje demokratskog poretka. Iz ovih razloga, istraga koja će uslediti mora da bude samo deo postupka u kojem će biti kažnjeni napadači na Anastasijevića i izvršioci onih zločina o kojima on piše rizikujući svoj život. (Beogradski centar za ljudska prava)
_________________________
KOMITET PRAVNIKA ZA LJUDSKA PRAVA YUCOM OSUĐUJE POKUŠAJ UBISTVA DEJANA ANASTASIJEVIĆA i pridružuje se apelima organizacija i pojedinaca koji su oštro reagovali zahtevajući pronalaženje učinilaca i što je još važnije, njihovih nalogodavaca.
Yucom napominje da je ovaj napad posledica kampanje koja se vodi protiv svih novinara i ostalih, koji se usude da iskorače iz nametnute realnosti oličene u "herojstvu" ratnih zločinaca i njihovih "hrabrih" bombaša i poštovaoca.
Sve osude ovog događaja, koje su odmah usledile, pravi su način da se pokaže snaga i odlučnost da se nastavi sa rasvetljavanjem uloge svih u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, a posebno uloge centara moći koji i danas upravljaju Srbijom iz senke. (Milan Antonijević, izvršni direktor)
____________________________
Informacija o održanom seminaru “Prava nacionalnih manjina u Srednjebanatskom okrugu i Timiškoj županiji”Zrenjanin, 13. -15. april 2007.

Seminar “Prava nacionalnih manjina u Srednjebanatskom okrugu i Timiškoj županiji” je deo prekograničnog projekta koji Centar za razvoj civilnog društva realizuje u saradnji sa Euroregionalnim centrom za demokratiju iz Temišvara. Projekat finansira Evropska Unija preko Evropske agencije za rekonstrukciju, u okviru Susedskog programa Rumunija – Srbija. Cilj ovog programa je ostvarenje uravnoteženog društveno-ekonomskog razvoja u pograničnoj oblasti između Rumunije i Srbije, uspostavljanjem principa prekogranične saradnje.
Polaznici seminara održanog od 13. do 15. aprila bili su predstavnici lokalnih samouprava iz oba okruga. Predavači, Eva Forika, gošća iz Rumunije i stručnjaci Centra za razvoj civilnog društva, upoznali su polaznike sa osnovnim međunarodnim standardima na planu ostvarivanja manjinskih prava i predstavili zakonska rešenja u Rumuniji i Srbiji, kao i njihovu implementaciju u oba okruga. Učesnici su govorili o svojim iskustvima u ostvarivanja prava nacionalnih manjina na obrazovanje i informisanje na maternjem jeziku, na službenu upotrebu jezika i pisma i prava na javno reprezentovanje. Diskusija je posebno bila usredsređena na primere dobre prakse, koji mogu biti primenjeni i u susednoj regiji.
U okviru ovog projekta predviđeno je održavanje još četiri dvodnevna seminara za pripadnike onih grupa iz Timiške županije i Srednjebanatskog okruga koje su posebno značajne za adekvatno delovanje na planu ostvarivanja prava i sloboda nacionalnih manjina. To su: profesori koji predaju na jezicima nacionalnih manjina, novinari u medijima na manjinskim jezicima, aktivisti nevladinih organizacija i omladina.
Pored edukacije i razmene iskustava cilj održavanja ovih seminara je i međusobno upoznavanje učesnika iz dve susedne zemlje, a time i proširivanje perspektive za buduću saradnju kako u ovoj tako i u drugim oblastima. Predavanja sa seminara će biti objavljena u publikaciji krajem juna.

Seminar je deo projekta koji finansira Evropska Unija, preko Evropske agencije za rekonstrukciju

Centre for Development of Civil Society, 23000 Zrenjanin, Makedonska 11,tel/fax:+381 (0)23 511 066, www.cdcs.org.yu, e-mail: cdcs@cdcs.org.yu, zrcentar@yahoo.com
_________________________
12.04.2007.
Fond za humanitarno pravo
Presuda Škorpionima je politički motivisana


Presuda Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu optuženim pripadnicima Škorpiona za ubistvo šest bošnjačkih civila u Trnovu, u BiH, u julu 1995. godine, objavljena 10. aprila 2007. godine, nije zasnovana na zakonu i činjenicama utvrđenim tokom dokaznog postupka. Stiče se utisak da se sud rukovodio političkim a ne pravnim razlozima, u nameri da se prilagodi stavovima vlasti u Srbiji u vezi sa odgovornošću za genocid u Srebrenici u kontekstu presude Međunarodnog suda pravde i pokaže razumevanje za patriotska opredeljenja pojedinih pripadnika Škorpiona.

i. U presudi sud je izostavio činjenični navod iz precizirane optužnice da su šestorica streljanih dovezeni iz Srebrenice. To je sud obrazložio nedostatkom dokaza. Međutim, svi oštećeni (majke, sestre, braća i deca žrtava), saslušani na glavnom pretresu, bez izuzetka su potvrdili da su žrtve iz Srebrenice i da su nestali nakon ulaska srpskih snaga u grad. To je dokaz prvog reda i ne može se ignorisati. Neprihvatanje tog dokaza, najblaže rečeno, predstavlja uvredu za najbliže srodnike žrtava, koji su sve vreme pratili tok suđenja, kao i izricanje presude. Takav stav suda može se objasniti jedino političkim motivima da se slučaj streljanja u Godinskim barama odvoji od operacije ubijanja 8.000 Muslimana iz Srebrenice, u vremenu od 11. do 19. jula 1995.

ii. Sud je prihvatio izmenjenu optužnicu u delu u kome se jedinica Škorpioni određuje kao paravojna formacija. Takav stav je, pre svega, u suprotnosti sa navodima optužnice koji jedinicu definišu kao radnike Naftne industrije Republike Srpske Krajine, koja je vojno delovala u sastavu vojske Republike Srpske Krajine, a na terenu u Trnovu bila pod komandom Vojske Republike Srpske. Ako su ti navodi optužnice tačni, onda Škorpioni nisu bili paravojna formacija, jer su delovali u okviru regularnih jedinica Republike Srpske Krajine i Republike Srpske. Takav status jedinice sud obrazlaže činjenicom da Republika Srpska Krajina nije bila međunarodno priznata država. To je tačno, ali ta činjenica ne određuje njene oružane snage ni jedinice pod njenom kontrolom kao paravojne formacije. Ovakvo tumačenje potvrđuje i praksa Haškog tribunala. Sud je potpuno zanemario činjenicu da su sami pripadnici Škorpiona, optuženi i svedoci, u dokaznom postupku tvrdili da je jedinica bila regularna vojna, a ne paravojna formacija.

iii. Sud je pravilno cenio dokaze u pogledu krivice optuženih, komandanta jedinice Slobodana Medića i njegovih telohranitelja Branislava Medića i Pere Petraševića.

iv. U pogledu dvojice optuženih, Aleksandra Medića i Aleksandra Vukova, sud je odustao od utvrđenih činjenica i priklonio se političkom balansiranju. U toku dokaznog postupka tužilac je izmenio optužnicu tako što je Aleksandra Medića optužio za krivično delo ratnog zločina izvršenog pomaganjem umesto saizvršilaštvom, kako je prvobitno bio optužen. Ta izmena nije ni pravno ni činjenično zasnovana i potpuno je izvan sudske prakse.

Grupa koja po naređenju komandanta Slobodana Medića strelja šestoricu bošnjačkih civila je homogena, kompaktna i u svemu jedinstvena. Reč je o telohraniteljima komandanta koji na terenu spavaju u istoj kući s njim i koji ga bez izuzetka prate gde god on pođe. Ne postoji mogućnost da neki od telohranitelja znaju kakvo je komandantovo naređenje a da drugi to ne znaju. Nemoguće je da Petrašević i Davidović (osuđen pred Županijskim sudom u Zagrebu, Hrvatska) znaju da treba da streljaju neke zarobljenike, a da to Aleksandar Medić ne zna.

Atmosfera među egzekutorima pre, za vreme i posle streljanja, koja se vidi na video snimku, takva je da se oni utrkuju ko će više da maltretira zarobljenike, da ih gazi čizmom, da ih psuje, vređa i ponižava, a svi su pri tome ne samo bahati, već i raspoloženi – bezmalo u euforiji. Traže od zarobljenika da idu brže. Sa povicima »jala, jala«, kako se tera stoka, upućuju im psovke, ne daju im vodu i ponižavaju ih na najraznovrsnije načine. Aleksandar Medić se ničim, ni jednom rečju, gestom ili ponašanjem, ne razlikuje od ostalih. Naprotiv, pita jednog zarobljenika (dečaka od 16 godina) »da li si prcao«. Kada on odgovori da nije, on mu kaže: »I nećeš.« To je apsolutno dovoljno za zaključak da Medić zna da će zarobljenici biti streljani. Nema nikakve sumnje da za izvršenje ovog dela postoji jedinstveni umišljaj, pa i kod Aleksandra Medića, bez obzira na to da li je pucao ili nije. To proizlazi iz svih dokaza u spisima, posebno iz emitovanog snimka, priznanja Petraševića i iskaza svedoka Slobodana Stojkovića, a delimično i iz odbrane samog Aleksandra Medića.

Sud ne samo što je prihvatio ovu na činjenicama i zakonu neutemeljenu izmenu optužbe, nego je Aleksandra Medića osudio na minimalnu kaznu zatvora predviđenu za krivično delo ratni zločin, od pet godina zatvora, iako zakon za pomaganje ne propisuje blaže kažnjavanje.

v. Sud je optuženog Aleksandra Vukova oslobodio optužbe da je izvršio krivično delo ratni zločin pomaganjem. Ovakva odluka ne prozlazi iz utvrđenog činjeničnog stanja tokom dokaznog postupka. Naime, na osnovu video snimka, koji je kao dokaz prikazan na glavnom pretresu proizlazi da grupa određena za egzekuciju šestorice Muslimana očekuje Vukova: »Sada će doći Vuk... stiže vučić... « Zatim, vidi se dolazak Vukova sa trojicom vojnika u pratnji, njegov razgovor sa Petraševićem, koji vode izdvojeno od ostalih članova grupe i vrlo tiho. Pored toga, Vukov ostavlja sa grupom trojicu svojih vojnika, koji kasnije učestvuju u streljanju zarobljenika. Reč je o izvesnom Miši Turčinu, Đoletu Šiptaru i jednom čije ime nije poznato. Ta činjenica u potpunosti isključuje svaku mogućnost da je Vukov sa svojim vojnicima došao po hranu, kako se branio pred sudom a sud to usvojio. To pogotovu što je Vukov bio zamenik komandanta, što je stalno bio na liniji fronta i što je dobro poznavao teren oko linije fronta, pa je mogao najpreciznije da odredi bezbednu lokaciju za streljanje. Prema tome, Vukov je bio deo ekipe koja je izvršila streljanje i njegovo oslobađanje je bahato ignorisanje utvrđenog činjeničnog stanja.
____________________________
CENTAR ZA RAZVOJ CIVILNOG DRUŠTVA (CRCD) zahteva hitnu reakciju organa gonjenja i Ministarstva vera povodom ponovljenog incidenta u Starim Banovcima. Prema saznanjima dobijenim od Jehovinih svedoka, pripadnik ove verske zajednice koji je 29. marta ove godine bio napadnut sada je od strane istog počinioca izvučen iz auta i pretučen. Iako je priznao ponovljeno krivično delo policija počinioca nije zadržala u pritvoru.
CRCD upozorava javnost da se pogubno delovanje verske diskriminacije zasnovane na članovima 18 i 19 Zakona o crkvama i verskim zajednicama nastavlja. Krajnje je vreme da se sa ovom diskriminacijom prestane u zemlji koja je član Ujedinjenih Nacija i koja je sukcesor države koja je ratifikovala Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima pre više decenija. Prema tumačenju Komiteta za ljudska prava Ujedinjenih nacija u generalnom komentaru 22 Komitet je izričit da se član 18 Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima o slobodi religije ne odnosi samo na tradicionalne religije nego i na "sve tendencije usmerene ka diskriminaciji bilo koje religije i verskog opredeljenja po bilo kom osnovu, uključujući i slučajeve kada su u pitanju novoformirane religije ili religijske manjine koje mogu biti izložene neprijateljskonm delovanju većinske religijske zajednice".
CRCD poziva javnost da se obrati policiji i Ministarstvu vera sa zahtevom da smesta bude obaveštena o tome kako je postupljeno u vezi sa ovim ponovljenim krivičnim delom. (CRCD)
____________________________
11.04.2007.
Udruženje za zaštitu prava pacijenata
RE-AKCIJA
------------------------------------------------------------------------------------------------------
UDRUŽENJE ZA MEDICINSKO PRAVO SRBIJE
UMPS


Poštovani,
Pozivamo Vas, Vašu organizaciju da se priključite inicijativi koju pokreće Udruženje za zaštitu prava pacijenata „Re-akcija“ zajedno sa Udruzenjem za medicinsko pravo Srbije, a tiče se osnivanja Lekarske komore Srbije.

Nepostojanje Lekarske komore Srbije krajnje je nedopustivo sa stanovišta savremenog profesionalnog organizovanja i delovanja principa pravne države u oblasti zdravlja !

Srbija, njeni gradjani kao pacijenti, i njeni lekari, za razliku od drugih zemalja, prikraćeni su jer nemaju jasno uspostavljene: kodeks lekarske etike kao zakon profesije,
kontrola kvaliteta zdravstvenih usluga,
ustrojstvo i zaštita članova Komore, i
zaštita pacijentovih prava.

To su ujedno bitni razlozi koji traže neodložno osnivanje i početak rada Lekarske komore kao jake i autonomne profesionalne organizacije, ali i javne organizacije, kojoj država prenosi deo ovlašćenja, koja će upravljati medicinskom delatnošću i činiti je još humanijom, delotvornijom i zasnovanom na poštovanju ljudskih prava svih koji rade ili koriste usluge zdravstva.


I pored toga što je Zakon o zdravstvenoj zaštiti Republike Srbije propisao osnivanje navedenog strukovnog tela, ta institucija još uvek ne postoji!

Lekarska komora je prvi stepenik na lestvici rešavanja problematike na polju
pacijent-lekar-zdravstvena institucija,
a uzimajući u obzir da smo svi mi potencijalni pacijenti, računamo na Vašu podršku !

Srdačan pozdrav,

Re-akcija UMPS
Jasmina Lechleitner
Prof.Dr. Slobodan Kovačević
____________________________
TIM MLADIH SPOLJNIH SARADNIKA
Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu
- saradnja između Ekumenske Humanitarne organizacije i Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu IV AP Vojvodine -


Na osnovu konkursa za realizaciju Akcionog plana politike za mlade u Vojvodini, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu Izvršnog veća AP Vojvodine, Ekumenska Humanitarna Organizacija (EHO) iz Novog Sada, u partnerstvu sa Građanskim inicijativama (Beograd), je od Sekretarijata dobila sredstva i početkom aprila počela sa realizacijom projekta PODRŠKA FORMIRANJU TIMA STRUČNIH SARADNIKA/CA PRI POKRAJINSKOM SEKRETARIJATU ZA SPORT I OMLADINU.

Cilj projekta je podsticanje implementacije Akcionog plana politike za mlade u Vojvodini kroz formiranje Tima spoljnjih stručnih saradnika/ca Sekretarijata. Budući saradnici Pokrajinskog skeretarijata će biti osposobljeni za asistenciju i obuku predstavnika lokalnih samouprava i omladinskih aktivista na lokalu, u oblasti izrade lokalnih (opštinskih) akcionih planova (LAP) za mlade.

Budući mladi saradnici Sekretarijata, ukupno 25 mladih iz Vojvodine, će biti izabrani na osnovu javnog konkursa, koji će biti objavljen 17.aprila u dnevnoj štami, kao i na web stranicama Sekretrijata (www.sio.vojvodina.sr.gov.yu), EHO (www.ehons.org), i Građanskih inicijativa (www.gradjanske.org) i dr. Tokom šestomesečnog trajanja projekta (april/septembar 2007.) tim budućih spoljnjih stručnih saradnika/ca će kroz edukaciju i treninge steći potrebna znanja i veštine. Posebnu ulogu i doprinos u ovom procesu će imati Program za mlade Građanskih inicijativa, kroz iskustvo u bavljenju omladinskim aktivizmom u Srbiji.

Dragana Stanković
Ekumenska Humanitarna Organizacija
Ćirila i Metodija 21
21000 Novi Sad
021/466-911
www.ehons.org
______________________
10.04.2007.
NASTAVAK PREGOVORA SA EU OLAKŠAĆE PUNU SARADNJU VLADE REPUBLIKE SRBIJE SA TRIBUNALOM U HAGU

Evropski pokret u Srbiji i dole potpisane nevladine organizacije ne podržavaju inicijativu jednog broja nevladinih organizacija da se ne nastave pregovori između Srbije i Evropske unije uz nesmanjeni pritisak EU na našu zemlju u pogledu ispunjavanja obaveza prema Tribunalu u Hagu.

Nastavak pregovora sa EU u što kraćem roku, uz garancije nove Vlade da će biti ispunjene obaveze prema haškom tribunalu je od presudnog značaja za ubrzanje procesa evropske integracije, konsolidaciju proevropskih snaga u zemlji, kao i uspešno sprovođenje reformi i procesa demokratizacije društva.

Upravo nastavak pregovora sa EU olakšaće punu saradnju Vlade Republike Srbije sa Tribunalom u Hagu.

Evropski pokret u Srbiji u potpunosti podržava spremnost Evropske unije da pomogne našoj zemlji u prevazilaženju teškoća i smatra da nastavak saradnje i pregovora predstavlja najbolji put za ulazak Srbije u porodicu evropskih demokratija.

1. Beogradski fond za političku izuzetnost
2. Beogradska otvorena škola
3. Centar za civilno-vojne odnose
4. Centar za moderne veštine
5. Centar za razvoj neprofitnog sektora
6. Centar za proučavanje alternativa
7. Centar za razvoj Srbije
8. Grupa 484
9. Građanska čitaonica PIRGOS – Pirot
10. Građanski pakt za jugoistočnu Evropu
11. Odbor za građansku inicijativu - Niš
12. Resurs centar Majdanpek
13. Timočki klub – Knjaževac
14. Zaječarska inicijativa
15. Ženska vlada Srbije
16. Anglo-srpsko društvo Beograd

Nebojša Milenković,
Odnosi sa javnošću

Evropski pokret u Srbiji
Kralja Milana 31, 11000 Beograd
Tel.: 3640-709, Fax 3640-202
Web: http://www.emins.org/
E-mail: nebojsa.milenkovic@emins.org
______________________________
LEZBEJSKA I GEJ POPULACIJA U ŠTAMPANIM MEDIJIMA U SRBIJI
Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava, počela je 01. januara 2007. godine sa novim ciklusom praćenja dnevnih štampanih medija u Srbiji, tj. sa analizom tekstova u kojima se spominje LGBTIQ terminologija i/ili teme. Dnevnici koji su uvršteni u ovu analizu su: Blic, Danas, Večernje Novosti, Politika, Glas javnosti, Kurir, Press, Dnevnik, Borba, 24 sata.

Prema Labrisovoj analizi, u pomenutih deset štampanih dnevnih listova, a u periodu od 01. januara do 31. marta 2007. godine, objavljeno je 177 tekstova u kojima se spominje LGBTIQ terminologija i/ili teme.

Najviše tekstova objavljeno je u listu Danas – 18%, zatim sledi Blic – 15,8%, Politika – 14,7% i Glas javnosti – 10,7%. Najmanje tekstova objavljeno je u listovima Dnevnik – 5%, i Borba – 0,5%. Poređenje tri lista u kojima se najviše pisalo o lezbejskim i gej temama (Danas, Blic, Politika), pokazuje da se Danas više od Blica i Politike bavio domaćim dešavanjima.

Kada je reč o rubrikama u okviru kojih se pisalo o LGBTIQ temama, najviše tekstova objavljeno je u rubrikama Svet i Evropa – 20,9%, zatim slede rubrike Zabava, Estrada – 19,7% tekstova, a u okviru rubrike Kultura objavljeno je 11,3% tekstova. U rubrici Društvo objavljeno je samo 2,8% tekstova koji se bave LGBTIQ temom, tj. u kojima se spominje LGBTIQ terminologija.

U većini tekstova LGBTIQ teme, tj. terminologija se spominju samo uzgred i takvih tekstova je 74%. Takođe, mesto dešavanja je u 68,4% objavljenih tekstova strana zemlja. Najviše je potpisanih tekstova – 47%, zatim slede nepotpisani – 27,7%, dok je agencijskih vesti 25,4%.

Analiza izvora informacija pokazuje da, kada je reč o lezbejskim i gej organizacijama, najviše su kao izvor navođene LGBTIQ organizacije iz inostranstva – 4,5%. U ukupno 5 tekstova ili 2,8% se kao izvor informacija navode domaće LGBTIQ organizacije i to sledeće tri: Gej strejt alijansa, Gayten LGBT centar za promociju prava seksualnih manjina i Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava.

Najviše tekstova je kontekstuirano neutralno – 84,2%, pozitivno kontekstuiranih tekstova je 2,8%, a negativno 5,1%. Od devet negativno kontekstuiranih tekstova, po dva su objavili Blic, Večernje Novosti i 24 sata, dok je samo u dva teksta reč o istoj temi, tj. o navodnoj ljubavnoj vezi Anđeline Džoli sa ženom. Ukupno je pet tekstova u kojima se u pozitivan kontekst stavlja LGBTIQ tema, a dva od tih pet tekstova su objavljena u listu Glas javnosti (u jednom tekstu je reč o reality show-u Veliki brat, a drugom o kolumni Vladana Batića). Listovi u kojima je još pozitivno kontekstuirana LGBTIQ tema su Politika, 24 sata i Dnevnik.

Analiza tema kojima se bave novinarke i novinari u deset analiziranih dnevnih listova pokazuje da se najviše pisalo o privatnim životima, aferama i skandalima slavnih ličnosti iz sveta, ali i o zakonskoj regulativi kada je reč o istopolnim brakovima, tj. registrovanim partnerstvima u stranim državama. Posebno zanimljiva zemlja, kao mesto dešavanja u prva tri meseca 2007. godine, bila je Italija u kojoj već mesecima postoji inicijativa za regulisanje pravnog statusa nevenčanih parova, kako heteroseksualnih tako i istopolnih parova.

Uvredljiva i diskriminišuća terminologija još uvek se koristi u domaćim štampanim medijima, pa su tako upotrebljavani sledeći izrazi: peder, lezbo, pederluk, pederastija, lezbo populacija.

Dragana Vučković
Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava
__________________________________
06.04.2007.
USKRŠNJE I PASHALNO
SAOPŠTENJE
CENTRA ZA RAZVOJ CIVILNOG DRUŠTVA (CRCD)
POVODOM DONOŠENJA REZOLUCIJE SAVETA UJEDINJENIH NACIJA ZA LJUDSKA PRAVA KOJOM SE ZAHTEVA GLOBALNA ZABRANA JAVNOG KLEVETANJA RELIGIJA


Savet Ujedinjenih Nacija za ljudska prava pre nedelju dana je većinom glasova usvojio rezoluciju kojom se zahteva globalna zabrana javnog klevetanja religija.
Centar za razvoj civilnog društva (CRCD) kao primer dobre prakse u ovom pogledu snažno pozdravlja sadržaj medijskog nastupa visokog dostojanstvenika Srpske pravoslavne crkve (SPC) vladike niškog g-dina Irineja u listu “Naše” u kojem ovaj, naglašavajući da se SPC ne bori za vlast, zagovara ideal jedinstva rimokatoličke i pravoslavne crkve.
CRCD podseća da je u situaciji koja je usledila društvenim promenama i donošenju Zakona o crkvama i verskim zajednicama posve opravdano da organi, predstavnici i članovi verskih zajednica kao takvi iznose svoje mišljenje o mnogim stvarima.
Pošto su zakonska rešenja nekadašnju strogu odvojenost države i crkve usmerila u svojevrstan dijaloški i partnerski odnos, veoma je važno da se mogućnost učestvovanja predstavnika verskih zajednica u javnom životu osigura i na ravni legislative i u praksi. Prvi preduslov za to jeste ukidanje diskriminacije na verskom osnovu i obezbeđivanje sigurnosti ličnosti, imovine i objekata pripadnika verskih zajednica.
CRCD podseća da su samo u proteklih nekoliko nedelja napadnuti objekti adventista u Beogradu, Somboru, Kikindi, Staparu i Novom Sadu, evangelista u Čelarevu, rimokatolika na Paliću, katolički spomenici u Novom Sadu, kao i misionari verske zajednice Jehovini svedoci u Starim Banovcima.
CRCD takođe upozorava javnost na postojanje diskriminativnih odredaba u čl. 18 i u čl. 19 Zakona o crkvama i verskim zajednicama. Ove odredbe veoma loše utiču ne samo na legalni položaj nego i na stvarni tretman verskih zajednica i njihovih pripadnika i one su prema ocenama misija OEBS, Saveta Evrope i Venecijanske komisije ocenjene kao diskriminativne. Ove odredbe neophodno je što pre promeniti. CRCD skreće pažnju javnosti na isprepletenost ostvarivanja prava verskih i nacionalnih manjina, kao i na to da neke verske zajednice poput Rumunske pravoslavne crkve zbog pomenutih zakonskih rešenja deluju faktički ilegalno.
CRCD nedvosmisleno pozdravlja i snažno ohrabruje primetno povećanu aktivnost policije na planu zaštite pripadnika i objekata verskih zajednica i jednakosti građanki i građana pred zakonom.
CRCD usrdno pozdravlja reakcije g-dina ministra vera prof. dr Milana Radulovića povodom napada na objekte protestantskih verskih zajednica.
Afirmišući rezoluciju Saveta Ujedinjenih Nacija za ljudska prava kojom se zahteva globalna zabrana javnog klevetanja religija i zalažući se za primenu verskih prava i sloboda CRCD naglašava neophodnost osiguranja prava na izražavanje mišljenja onih koji nisu vernici. CRCD podseća javnost da prema nalazu eminentnog sociologa religije sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju dr Mirka Blagojevića objavljenom u listu “Politika” 06. aprila 2007. polovina ljudi u Srbiji ne veruje u boga.
CRCD koristi priliku da onima koji slave hrišćanski praznik Uskrs i jevrejski praznik Pesah iskreno čestita njihove blagdane.
_______________________________
05.04.2007.
Godišnjica početka rata u Bosni i Hercegovini

Inicijativa mladih za ljudska prava, sa poštovanjem za žrtve i energičnim zahtevom da se kazne počinioci, naredbodavci i planeri teških zločina, uključujući i zločin genocida u Bosni i Hercegovini, podseća da je 6. aprila 1992. počela blokada Sarajeva.

Opsada Sarajeva je trajala 1.425 dana. Jugoslovenska narodna armija je planski, po direktivama iz Beograda već u zimu 1991. razmeštala oružje oko Sarajeva. Sarajevo je samo u jednom danu - 22. jula 1993. gađano sa 3.777 granata.

Tokom opsade Sarajeva poginulo je 11.000 ljudi svih nacionalnosti, a među njima 1.601 dete. Ranjeno je 50.000 Sarajlija. Komandant snaga bosanskih Srba Ratko Mladić je naredio da se ne biraju ciljevi u glavnom gradu BiH. Gađane su bolnice, škole, groblja, dečja igrališta.

Egzekutori nedužnih građana Bosne i Hercegovine se slave kao heroji u Srbiji, a zločini negiraju i minimiziraju. Osnovano se sumnja da vlasti u Srbiji kriju petoricu od šestorice optuženih koji beže od Haškog tribunala. Od te petorice, četvorica su optužena za ratne zločine u Bosni. Osim Mladića, to su Radovan Karadžić, Stojan Župljanin i Zdravko Tolimir.

Inicijativa mladih za ljudska prava poziva građane Srbije da se suoče sa zločinima počinjenim u njihovo ime u bosanskom i druga dva rata na području bivše SFRJ. Od vlasti tražimo da bez odlaganja izruči haške optuženike i prestane da minimizira i nipodaštava ratne zločine. To je civilizacijski zahtev, a ne samo moralni imperativ.

Za više informacija obratite se kancelariji za medije Inicijative mladih za ljudska prava u Beogradu, na broj telefona 011 3370757 ili putem mejla: press@yihr.org

Ivana Todic
President's Assistant

Regional YIHR Office
Kondina 26/II
11000 Belgrade, Serbia
Tel/fax: +381 11 337 07 57, 337 07 47
cell +381 63 215 047
office@yihr.org
www.yihr.org
_________________________
U PISMU KOJE SU JUČE UPUTILI HELSINŠKI KOMITET ZA LJUDSKA PRAVA, FOND ZA OTVORENO DRUŠTVO, KOMITET PRAVNIKA ZA LJUDSKA PRAVA I BEOGRADSKI KRUG navodi se da bi nastavak pregovora sa EU, pre nego što budu izručeni ratni zločinci, "verovatno uništilo politički kredibilitet Unije i njenih predstavnika u Srbiji". Pismo u celosti možete pročitati ovde.
Dodaje se da bi tim potezom verovatno bili uvređeni građani BiH, a posebno posle neočekivane odluke Međunarodnog suda pravde, dok bi se građani Hrvatske mogli osetiti izdanima jer je njihova zemlja godinama bila izložena mnogo većem pritiskom za saradnju nego što je Srbija ikada bila.
Direktorka Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht iznenađena je ovakvih stavom pojedinih nevladinih organizacija. Ona za B92 kaže da je inicijativa potpuno pogrešna, jer se ovakvim saopštenjima pomaže protivnicima saradnje sa Haškim tribunalom i ulasku Srbije u Evropsku uniju.
"Ovih dana sam slušala gospodina Mišela Fušea koji je bio ministar za Evropsku uniju, sigurno nije manji Evropljanin od navedenih nevladinih organizacija, a čovek ima potpuno drugačiji stav prema tome kako Evropa treba da se ponaša i prema Srbiji i prema ovom problemu. I sama sam zatečena i zapanjena - ne razumem kako je moglo doći do kratkovidog pristupa ovih organizacija koje su se u velikoj meri i u različitim fazama zalagale za što bržu evropeizaciju Srbije", kaže Lihtova.
Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava, Žene u crnom i Građanska inicijativa su pre dva dana poslale pismo Briselu u kome su zatražile od Evropske unije da nastavi sa nesmanjenim pritiscima da bi Srbija u potpunosti ispunila obaveze prema Haškom tribunalu.
Te nevladine organizacije su navele da Brisel ne sme da podlegne iskušenju da trguje suštinskim principima u razgovorima o konačnom statusu Kosova.
Sonja Liht ističe da ovakva inicijativa pojedinih nevladinih organizacija ne prevazilazi okvire rada civilnog društva u Srbiji i naglašava da nevladin sektor nije homogena masa zbog čega i doprinosi razvoju demokratije jednog društva.
"Ne verujem da ovo može da baci senku na rad civilnog društva u celini, jer oni koji znaju šta je civilno društvo shvataju da postoji ogromna različitost u njemu i da osam organizacija može da predstavlja samo osam organizacija. Verujem da će jednim ovakvim potezom samo smanjiti podršku onih građana kojima je istinski stalo i do ulaska u Evropu i do izručenja i kažnjavanja svih onih koji su optuženi za ratne zločine", kaže ona.
Osam NVO su pozvale Evropsku uniju na novi oblik dijaloga sa srpskim zvaničnicima koji bi podrazumevao davanje većeg značaja saradnji sa Hagom nego tehničkim pitanjima pregovora. U tom dijalogu, prema stavu tih NVO, treba posebno insistirati na političkim kriterijumima i demokratskoj dimenziji procesa evropeizacije. (CRNPS)
_______________________
UDRUŽENJE NOVINARA SRBIJE (UNS) NAJOŠTRIJE JE OSUDILO PRETNJU SMRĆU koju je neonacistička grupa "Nacionalni stroj" preko sajta uputila dopisniku agencije Beta i predsedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinku Gruhonjiću.
Udruženje je zatražilo od nadležnih organa energičnu istragu i sprovođenje svih neophodnih mera zaštite kolege Gruhonjića i njegove porodice.
Gruhonjić je pisao o pripadnicima grupe "Nacionalni stroj", njihovim aktivnostima i krivičnom postupku koji se protiv njih vodi.
UNS je upozorio da je, posle najnovijih pretnji smrću, ugrožena Gruhonjićeva bezbednost, posebno ako se ima u vidu da ga je jedan od vođa neonacističke grupe, Goran Davidović, u objavljenoj autobiografiji proglasio izdajnikom i neprijateljem srpskog naroda. (CRNPS)
______________________________
04.04.2007.
Nastavak mučne kampanje protiv Bodrožića

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zaprepašćeni su odlukom Opštinskog suda u Kikindi da novinaru Željku Bodrožiću preinači novčanu, u kaznu zatvora u trajanju od 80 dana.To je nastavak mračne represivne sudske i političke kampanje protiv uglednog kikindskog novinara. Jedini greh Željka Bodrožića, urednika «Kikindskih», je u tome što svoj posao obavlja profesionalno i hrabro, što svojim tekstovima podseća na prošlost i sadašnjost lokalnih moćnika.
NUNS i NDNV podsećaju da je Komitet za ljudska prava UN u novembru 2005. godine naložio Srbiji da ukine sramnu presuda protiv Željka Bodrožića, po tužbi nekadašnjeg visokog funkcionera SPS-a i vladara Kikinde Dmitra Šegrta. Takođe, Komitet UN je naložio da se Bodrožić obešteti i time su jasno ukazali da su presudom povređena prava na izražavanje novinara, koji je na osnovu činjenica komentarisao ponašanje jednog javnog službenika.
I umesto da država Srbija ispoštuje prethodno prihvaćene međunarodne obaveze i izvini se Bodrožiću - ona ga šalje u zatvor i jasno pokazuje koliko joj je stalo i do slobode štampe u zemlji i do medjunarodne zajednice i njenih pravila.
Bodrožić i novine koje uređuje, «Kikindske», više puta su kažnjavani tokom devedesetih godina po šešeljevsko-miloševićevskom Zakonu o informisanju. Pa, ni tada Bodrožić nije osuđivan na zatvorsku kaznu!
NUNS i NDNV će o ovom slučaju obavestiti OEBS, domaće i strane organizacije za ljudska prava, a uputiće i otvorena pisma predsedniku Srbije Borisu Tadiću, premijeru Vojislavu Koštunici i ministru pravde Zoranu Stojkoviću.

Novi Sad, Beograd, 3.4.2007. godine
NUNS i NDNV
Nezavisno udruženje novinara Srbije ● 11000 Beograd, Resavska 28/II, tel-fax: 011 / 33 43 255, 33 43 136
Website: www.nuns.org.yu E-mail: nuns.press@ptt.yu
Matični broj:06975461 Pib:100065510 Šifra delatnosti:91120 Tekući račun:265-1100310000311-86
_________________________________
SLOBODA ZA ŽELJKA BODROŽIĆA

BEOGRADSKI CENTAR ZA LJUDSKA PRAVA ZAHTEVA od svih nadležnih organa da preduzmu potrebne mere da se spreči zatvaranje novinara Željka Bodrožića koji je već godinama izložen šikaniranju i kršenju osnovnih ljudskih prava koje sprovode sudovi pred kojima se Bodrožiću izriču kazne zbog načina na koji javnost u Kikindi, Vojvodini i Srbiji izveštava o političkim i drugim zloupotrebama.
Željko Bodrožić je, kao i mnogi drugi novinari, kažnjavan i u vreme totalitarnog Miloševićevog režima. Za razliku od mnogih, on je nastavio da piše na isti način, naivno ali ispravno verujući da kršenje ljudskih prava, zloupotreba sudova i samoponižavanje sudija u Srbiji nisu večni. U Kikindi i Srbiji i danas, sedam godina po rušenju režima čije vrednosti i dalje čuvaju pojedine sudije a na to ih tiho ili glasno inspirišu neki ministri, osuđuju novinare na zatvorske kazne.
Komitet za ljudska prava je u novembru 2005. godine utvrdio da su državni organi Srbije odgovorni za kršenje slobode izražavanja garantovane Paktom o građanskim i političkim pravima pa je nadležnim organima ove države naloženo da otklone posledice tog kršenja, uključujući i naknadu troškova koje je Bodrožić platio u brojnim postupcima u kojima mu je pravo prekršeno. Od tada je prošlo sedamnaest meseci. Od nadležnih organa je nekoliko puta traženo da ispune odluke Komiteta ali za to nije bilo ni vremena ni volje. U zemlji u kojoj je pozivanje na međunarodno pravo mantra vladajućih političara, bezobzirno se krši međunarodno pravo preko leđa novinara Željka Bodrožića.
Beogradski centar će, sve dok se ove sramne odluke sudova ne ukinu, u svakoj prilici, samostalno i u saradnji s drugim nevladinim organizacijama, medijima i pravim novinarima, političkim strankama i slobodnim građanima Srbije, tražiti slobodu za Željka Bodrožića i odgovornost svih koji su odgovorni za ove protivpravne odluke kojima se krše unutrašnje pravo Srbije i odluke međunarodnih tela za zaštitu ljudskih prava.
Beogradski centar za ljudska prava
Beogradska 54,
11000 Beograd
Telefon i faks 011/3085328 ili 011/344 7121
Elektronska pošta: bgcentar@bgcentar.org.yu
www.bgcentar.org.yu
______________________________
"UŽASNUTI SMO ODLUKOM SKUPŠTINE DA KOMANDANT PARAVOJNE FORMACIJE 'VUKOVI SA VUČJAKA' VELJKO MILANKOVIĆ I GENERAL JNA KOJI JE RUKOVODIO RUŠENJEM VUKOVARA MLADEN BRATIĆ DOBIJU ULICE U NOVOM SADU", navodi se u saopštenju Inicijativa nevladinih organizacija Vojvodine "Građanska Vojvodina" povodom odluke Skupštine grada Novog Sada.
Dodaje se da su skupština i gradska komisija za imenovanje ulica "potpuno ignorisali" predlog Centra za regionalizam i Igmanske inicijative da se jedna ulica u Novom Sadu nazove po Srđanu Aleksiću, mladiću iz Trebinja, koji je ubijen dok je od smrti spasavao svog sugrađanina bošnjačke nacionalnosti, nad kojim su se iživljavali pripadnici Vojske Republike Srpske.
"Ovim činom, predstavnici lokalne novosadske vlasti još jednom su se nasmejali u lice svim pravdoljubivim građanima, ali i žrtvama ratova na području bivše Jugoslavije, pokušavajući da pošalju poruku da se nasilje i zločin isplate, a da je borba za istinu i pravdu unapred osuđena na neuspeh", saopštile su vojvođanske NVO.
"Građanska Vojvodina" pozvala je političke partije, organizacije i građane "da dignu glas protiv pokušaja gradske vlasti da Novi Sad pretvori u glavni centar za odbranu propalog nacionalističkog političkog projekta".
"Građansku Vojvodinu" čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Građanski fond "Panonija", Centar za regionalizam i Helsinški odbor za ljudska prava iz Novog Sada, Centar za razvoj civilnog društva iz Zrenjanina i NVO "Otvoreni licej" iz Sombora. (B92)
______________________________
FOND ZA HUMANITARNO PRAVO, INICIJATIVA MLADIH ZA LJUDSKA PRAVA, ŽENE U CRNOM I GRADJANSKE INICIJATIVE UPUTILE SU PISMA ŠEFOVIMA VLADA 27 ZEMALJA-ČLANICA EU, u kome navode zabrinutost zbog nedavnih nagoveštaja da će smanjiti pritisak na Srbiju, uprkos tome što nije ispunila u potpunosti svoje obaveze prema toj Tribunalu, a što je bio preduslov za nastavak pregovora o pridruživanju.
U pismu, koje su potpisali Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava, Žene u crnom i Gradjanske inicijative, ističe se da Brisel ne sme da podlegne iskušenju da trguje suštinskim principima u razgovorima o konačnom statusu Kosova.
To bi samo dovelo do jačanja ekstremnih nacionalista, zaustavljanja procesa reformskih snaga da se distanciraju od nasledja Miloševićevog režima i onemogućilo razvoj demokratske Srbije, koja zaslužuje svoje mesto u zajednici evropskih naroda, piše u pismu. (FoNet/Beta/B92)
______________________________
SAOPŠTENJE CENTRA ZA RAZVOJ CIVILNOG DRUŠTVA (CRCD)
POVODOM POTPISIVANJA KONVENCIJE O PRAVIMA OSOBA SA INVALIDITETOM U UJEDINJENIM NACIJAMA


Centar


Poslednji put izmenio/la Moderator II dana Čet Sep 01, 2005 4:12 am, izmenio/la ukupno 95 puta
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email Poseti sajt autora
ModeratoriPridružio: 02 Sep 2005
Poruke: 312

PorukaPoslao: Sub Maj 05, 2007 10:19 am    Naslov: Saopštenja nevladinih organizacija! Pošaljite saopštenje... Odgovoriti sa citatom

Saopštenja nevladinih organizacija! Pošaljite saopštenje...
_________________
"Thinking is more interesting than knowing, but less interesting than looking."
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora MSN Messenger
Prikaži poruke iz poslednjih:   
Napiši novu temu   Odgovori na poruku    Zamisli Srbiju forum -> Savetovalište za NVO/Saopštenja, vesti Sva vremena su GMT + 2 sata
Strana 1 od 1

 
Skoči na:  
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu
Zamisli Srbiju topic RSS feed 


Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group