Zamisli Srbiju forum Zamisli Srbiju
(Zamisli svoj grad)
 
 FAQ - Često Postavljana PitanjaFAQ - Često Postavljana Pitanja   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Korisničke grupeKorisničke grupe   Registruj seRegistruj se 
 ProfilProfil   Proveri privatne porukeProveri privatne poruke   PristupiPristupi 

Civilno sluzenje vojnog roka!
Idi na stranu 1, 2, 3 ... 109, 110, 111  Sledeci
 
Napiši novu temu   Odgovori na poruku    Zamisli Srbiju forum -> Otvoreni forum
Pogledaj prethodnu temu :: Pogledaj sledeću temu  
Autor Poruka
bikPridružio: 26 Feb 2005
Poruke: 105
Lokacija: rezervat zvani serbia

PorukaPoslao: Čet Mar 03, 2005 8:35 pm    Naslov: Civilno sluzenje vojnog roka! Odgovoriti sa citatom

aktuelno, zar ne? nakon topcidera, leskovca, kraljeva...kako ne bi i bilo! voleo bih da se povodom ove teme oglase pacifisti, al' jos vise me zanimaju stavovi militarista Confused
rado ide srbin u vojnike

Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora
UrednikPridružio: 28 Feb 2005
Poruke: 261
Lokacija: Virtuelni svet!

PorukaPoslao: Pet Mar 04, 2005 1:14 am    Naslov: CIVILNO SLUZENJE VOJNOG ROKA Odgovoriti sa citatom

Pre nego sto se oglase "pacifisti" i "militaristi", za one koji su zainteresovani za civilno sluzenje vojnog roka, nekoliko vaznih (barem za njih) podataka. U Srbiji i Crnoj Gori danas je moguće služiti vojni rok civilno. To znači da mladići koji ulože tzv. prigovor savesti, tj. odbiju da nose uniformu i oružje, mogu da izaberu alternativnu civilnu službu, koja podrazumeva 13 meseci rada u nekoj instituciji od opšteg interesa (zdravstvenoj, opštespasilačkoj, organizaciji za rehabilitaciju invalida, i drugim organizacijama koje će odrediti Ministar odbrane). Civilno služenje vojnog roka je po evropskim standardima u potpunosti pod civilnom jurisdikcijom. No, kod nas je u toku ‘prelazni period’, gde je civilna služba omogućena Uredbom Saveta Ministara, a u okviru Zakona o Vojsci. Ona je doneta 28. avgusta a stupila je na snagu 15. oktobra 2003. Na osnovu Uredbe (Sl. Glasnik SCG br. 37/03), neophodno je da civilne institucije od opšteg interesa potpišu ugovore o angažovanju prigovarača savesti sa Ministarstvom odbrane.

U prvom prilogu je forma Zahteva za civilno sluzenje vojnog roka:

VOJNI ODSEK ?
POSEBNOJ KOMISIJI
Adresa ?

U skladu sa članom 58. Ustavne povelje Državne zajednice Srbija i Crna Gora i članom 26. Povelje o ljudskim i manjinskim pravima i građanskim slobodama,kao i sa članom 26a. Uredbe o vršenju vojne obaveze (Sl. List SRJ br. 36/94, 7/98 i 37/03), podnosim nadležnom Vojnom odseku ? sledeći:

Zahtev za civilno služenje vojnog roka
S pozivom na pravo na prigovor savesti

Predlažem Vojnom odseku ?, da donese rešenje kojim se usvaja pravo na prigovor savesti i odobrava civilno služenje vojnog roka, u civilnoj ustanovi.

O b r a z l o ž e n j e

U ovom delu zahteva bitno je da navedete, dovoljno obrazlozeno svoje razloge. Ti razlozi mogu biti kako verske tako i vanreligijske – pacifističke prirode.

Bitno je da jasno i detaljno opisete i date odgovor na pitanja:

Zašto imate (ulazete) prigovor savesti
Zašto želite da služite vojni rok u civilnoj službi.
Jasno obrazloženo na kojim poslovima u organizacijama i ustanovama van Vojske i Ministarstva odbrane želite da služite vojni rok, u skladu sa svojim obrazovanjem sklonostima i opredeljenjem.


Potpis, adresa mesto i datum
____________________________________________________________
... Ono što je obeleženo ? treba napisati u skladu sa vašim odgovarajućim podacima (recimo iz kog ste vojnog odseka);


U drugom prilogu: odredbe Uredbe koje se direktno tiču pitanja civilne službe (ceo tekst, pod nazivom Uredba o izmenama i dopunama uredbe o vršenju vojne obaveze, objavljen je u Sl. glasniku SCG br. 37/03)
Izvodi iz Uredbe o vršenju vojne obaveze


"Službeni list SRJ", br. 36/94, 7/98, 37/03


Savet Ministara SCG na sednici održanoj 28.08.2003. donosi


U R E D B U

O VRŠENJU VOJNE OBAVEZE

Član 21 a

O zahtevu regruta za služenje vojnog roka u civilnoj službi odlučuje posebna komisija.

Komisiju iz stava 1. ovog člana obrazuje ministar odbrane i imenuje članove komisije na predlog starešine vojnog odseka.

Komisiju iz stava 1. ovog člana čine: psiholog, teolog, lekar i dva predstavnika vojnog odseka, od kojih je jedan pravnik a drugi odbranolog. Predsednik komisije je jedan od predstavnika vojnog odseka.

Komisija iz stava 1. ovog člana može konsultovati i druge stručnjake i predstavnike verskih zajednica, ako su razlozi za služenje vojnog roka u civilnoj službi verske prirode.

Pri odlučivanju o zahtevu regruta za služenje vojnog roka u civilnoj službi Komisija iz stava 1. ovog člana koristi spise organizacija i ustanova sa ukupnim brojem slobodnih mesta na kojima se može ostvariti ta služba.

Komisija iz stava 1. ovog člana u svom sastavu nema profesionalnog vojnika

Član 26a

Regrut koji želi da vojnu obavezu vrši u civilnoj službi podnosi zahtev za služenje vojnog roka u civilnoj službi odseku kod koga se vodi u evidenciji. U zahtevu navodi razloge zbog kojih želi da vojni rok služi u civilnoj službi, kao i to na kojim poslovima u organizacijama i ustanovama van Vojske i Ministarstva odbrane želi da služi vojni rok, u skladu sa svojim obrazovanjem, sklonostima i opredeljenjima.

Vojni odsek iz stava 1. ovog člana dostavlja zahtev Komisiji iz člana 21a, ove Uredbe, koja je dužna da donese odluku u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva.

Ako Komisija iz stava 2. ovog člana usvoji zahtev, rešenjem utvrđuje i dužinu trajanja vojnog roka kao i organizaciju i ustanovu van vojske i ministarstva odbrane u kojoj će regrut složiti vojni rok.

Protiv rešenja iz stava 3. ovog člana regrut može podneti prigovor u roku od 15 dana od dana prijema rešenja. Odluku po prigovoru donosi ministar odbrane. Prigovor odlaže izvršenje rešenja.

Zahtev za služenje vojnog roka u civilnoj službi može podneti i vojnik na odsluženju vojnog roka, pre isteka 1/3 vojnog roka. Nadležni vojni starešina takav zahtev prosleđuje vojnom odseku u roku od 48 sati.

Član 27.
(…)
Regrut iz člana 26a. ove uredbe koji vojni rok služi u civilnoj službi upućuje se na služenje vojnog roka u zdravstvene, opšte spasilačke organizacije, organizacije za rehabilitaciju invalida i u druge organizacije i ustanove koje se bave delatnoću od opšteg interesa koje odredi ministar odbrane, po pravilu u mestu prebivališta regruta.
Lice odgovorno za praćenje rada vojnika na služenju vojnog roka u civilnoj službi, u organizaciji, odnosno ustanovi je direktor te organizacije, odnosno ustanove. Odgovorno lice dužno je da jednom mesečno podnosi izveštaj o radu i zalaganju vojnika u civilnoj službi, Komisiji iz člana 21a. ove Uredbe.

Ugovorom između Ministarstva odbrane i organizacije, odnosno ustanove iz stava 2. ovog člana uređuju se međusobna prava i obaveze u odnosu na vojnike koji vojni rok služe u civilnoj službi u toj organizaciji odnosno ustanovi.

Rad koji obavlja vojnik na služenju vojnog roka u civilnoj službi smatra se društveno korisnim radom.

Član 27a.

Pravo na prigovor savesti pri regulisanju vojne obaveze, odnosno pravo da vojni rok služi bez oružja ili u civilnoj službi ne može ostvariti lice: koje poseduje dozvolu za nošenje ili držanje oružja; koje je u poslednje 3 godine pravosnažno osudjivano za krivično delo ili prekršaje sa elementima nasilja; koje je u poslednje 3 godine podnelo zahtev za držanje i nošenje oružja; član lovačkog i streljačkog društva i lice koje se bavi prodajom i popravkom oružja i municije.

Pravo na služenje vojnog roka u civilnoj službi ne može ostvariti lice koje radi u vojnoj industriji ili na istraživačkim projektima za potrebe vojske. Tom licu može se priznati pravo na služenje vojnog roka bez oružja.

Član 27b.

Služenje vojnog roka u civilnoj službi ili služenje bez oružja prekinuće se vojniku koji za vreme trajanja službe izvrši radnju koja je protivna razlozima zbog kojih je upućen u tu službu (tuča; upotreba hladnog ili vatrenog oružja; nasilničko ponašanje i sl.), kao i u slučaju neizvršavanja radnih dužnosti. Takvo lice koje je vojni rok služilo u civilnoj službi uputiće se na služenje vojnog roka u vojnu jedinicu iz člana 27. stava 1. ove Uredbe a lice koje je vojni rok služilo bez oružja uputiće se na služenje vojnog roka sa oružjem u smislu člana 22. stava 1. ove Uredbe.

Rešenje o prekidu služenja vojnog roka u civilnoj službi ili službi bez oružja vojniku iz stava 1. ovog člana donosi vojni odsek koji je tog vojnika uputio na odsluženje vojnog roka.
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora
predoPridružio: 26 Feb 2005
Poruke: 8

PorukaPoslao: Sre Mar 09, 2005 1:24 am    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Koliko se secam pesmica ide ovako:

U Srbiji prilike su takve
babe slave preziru junake!
Srpska braco ne muc'te se dzabe
bolje vam je postanite babe!

Izvinjavam se ako sam pogresio u citatu davno sam ovo procitao, mislim da je Nusic pisao.
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
sumrakPridružio: 16 Mar 2005
Poruke: 26
Lokacija: srbija

PorukaPoslao: Uto Mar 22, 2005 11:31 am    Naslov: Odgovoriti sa citatom

sto se tice odlaska u vojsku ja sam misljenja, ne da ne treba da bude civilnog sluzenja nego netreba uopšte da bude obavezno sluzenje vojnog roka Very Happy
u cemu je smisao odlaska u vojsku, za mene je to totalno bez ikakvog smisla Very Happy
posto imamo ovako kafansko-patriotski nastrojenih ratnika na hiljade predlazem da svi oni lepo odu u vojsku do kraja zivota i to besplatno.
neka se malo zrtvuju za "otadzbinu" (mada mi je ovaj pojam takodje prazan) i drzavu, i nek nose "maskirne mantije" do kraja zivota, a mozda bi mogli da uvedu i zavet cutanja da ih neslusamo vise, svima bi nam bilo lakse. 8)
moja je preporuka svima da odbiju da sluze vojsku u bilo kom obliku, ja nisam otisao i to bih savetovao svima Exclamation
nesto su ovi radikalcici jos opsednuti granicama, izgleda da je to neka kolektivna zaraza, kao ebola, ili kokosiji grip (mislim da je pre ovo drugo).
jer samo nesto crtaju i mlate po kafanama, a drugi ce da ratuju za te njihove gvanice- kavlovac, vivovitica i fta ono jof befe Razz
zao mi je moraces fefa da pitaf za holandski prevod :wink:
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
urkePridružio: 24 Mar 2005
Poruke: 6
Lokacija: Kragujevac

PorukaPoslao: Čet Mar 24, 2005 10:14 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Sve je veći broj zloupotreba civilnog služenja vojske, jer za njim ne posežu pacifisti već većinom džabalebaroši koji nebi da izgube status slobodnjaka. Lično znam razmaženog maminog dečkića koji ima dozvolu za posedovanje vatrenog oružja, u kući drže nekoliko primeraka vatrenog oružja, što pištolja što trofejnog, ali mamin sinčić služi vojsku u ustanovi par desetina metara od kuće. Prvo je upisao fakultet da bi odložio vojsku i sačekao skraćenje, a onda se desila još bolja stvar - mogućnost civilnog „služenja“.

Po mom mišljenju, kontrole za određivanje toga da li će neko služiti civilno ili ne trebaju da budu rigorozne i nekorumpirane. Kakvo prizivanje savesti i te gluposti. Ja nisam išao pre deset godina u vojsku da bih ratovao, nego da bih se osamostalio, i većinu služenja vojnog roka sam proživeo mnogo bolje i kvalitetnije nego što će većina „civilaša“. Celog života ćeš rintati, a kad ti se nudi mogućnost da doživiš nešto novo, ti onda to izbegavaš. Ma... gluposti.
_________________
Urke MMI
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora
mladi radikalPridružio: 08 Mar 2005
Poruke: 48

PorukaPoslao: Čet Mar 24, 2005 11:49 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

To je upravo i moje misljenje, jer vojska ti upravo pomaze da se osamostalis i shvatis svu surovost i realnost zivota.
A sa uvodjenjem civilnog sluzenja, samo je u jednu od retkih cestitih(ako ne i jedinu) instituciju u ovoj zemlji ubacena i mogucnost podmicivanja. I paralelno se sa time vrsi stalno podrivanje stabilnosti vojske raznim kvazi aferama.
Moje misljenje je da u civilno sluzenje idu samo dve grupe momaka: *ederi i *icke. Ovima prvima je tamo i mesto, u raznoraznim mentalnim i drugim institucijama, dok je za druge(*icke) vojska kao stvorena, jer od njih cemo da stvorimo *uronje, posle samo nekoliko meseci.
I trajanje vojske je druga stvar. Moje iskustvo je da tek u poslednjih nekoliko meseci vojske (poslednja 2-3 meseca) najvise uzivas.
I videcete uskoro ce se civilka zameniti maskirkom, jer ce vlast brzo opametiti i ukapirati, a ako ne ....pa mi uskoro stizemo....
Pozdrav
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
sumrakPridružio: 16 Mar 2005
Poruke: 26
Lokacija: srbija

PorukaPoslao: Pet Mar 25, 2005 1:19 am    Naslov: Odgovoriti sa citatom

[color=red]Sto se tice maminih i tatinih sincica, mislim da ne bi trebalo sada oterati 10.000 ljudi u vojsku, sa ciljem da bi naterali mamine i tatine sincice da odu.
Ipak sam misljenja da treba da to bude na dobrovoljnoj osnovi, znaci ko voli nek izvoli, naravno da ima ljudi koji vole da budu vojnicine, tako da bi im to zadovoljstvo ne treba uskratiti:)

A sto se tice grupnog osamostaljivanja, uz pomoc "retko cestite institucije" (ha, ha Arrow vojske), uveren sam da je po cestitosti tu i
crkva, narocito posle izjava crkvenih zvanicnika
da ce se svaki dan moliti za lazarevica dok je u hagu, da nije nesto logicnije da se mole za zrtve koje su oni izazvali po bivsoj jugi. A tu je i cestiti PAHOMIJE (u svom manastiru je zaveo neka Vojnicka pravila ponasanja) :wink: Ali, to me manje cudi, jer su se filaret, amfilohije, atanasije...bavili i osvestavanjem oruzja i orudja u ratovima koje su vodili zlocinci u ime "srpskog nacionalnog interesa".
Zar u takvu vojsku treba da se ide ?
A sto se tice prvog *ederi, mislim da je upravo suprotno, da bas latentni *ederi (vojnicine) vole da se masovno tusiraju (30 momaka ispod 5 tuseva, pa nekom ispadne sapun ... Embarassed ), da nose velike pistolje i td.
Psiho-analiticari su jos pre 100 god, zakljucili da su pistolji i oruzje upravo tim macho muskarcinama, zamena za ono sto im je minijaturno, pa vole da nose velike pistolje, puske, neki cak doguraju i do veceg kalibra (npr. topa).
Verujem vam (kada vi to tvrdite), da vam je u poslednja 2-3 meseca najlepse... ipak i za vas "radikalno cvrste momke", prvi put je tesko :x ali posle, kad udjete u fazon... pa uniforme, pa "maskirke", pa pistolji, ima tu svacega sex

Izgleda da vam je vash sef iz haga expert za takve stvari... samo sto on vishe voli "jail party", vidish, sad mi je jasnije zashto je on dobrovoljno otishao u hag. Siguran sam da se i vi nadate, da ce se on uskoro vratiti i da ce vam kolektivno preneti iskustva.
ali, izgleda da cete ipak morati sami da se organizujete... jer ce on jedino moci da vam posalje neki prirucnik... tesko da ce se vratiti Rolling Eyes
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
urkePridružio: 24 Mar 2005
Poruke: 6
Lokacija: Kragujevac

PorukaPoslao: Pet Mar 25, 2005 8:07 am    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Brate, kakve uopšte veze Šešelj ima sa civilnim služenjem vojnog roka? Stvar je u psihologiji i pripremi za budući život. Šta će da bude kad više nema mame i tate da vode svog sinčića kroz život? Da li on onda postaje pravi psihosocijalni problem društva ili dobre mame i dobrog tate? Zar obično takvi "momci" nisu najgora kriminogena struktura našeg društva? Pa zar njima ne treba jedan "moralni šamar više vrednosti"?
Btw, odakle tebi ideja da se u vojsci pod obavezno tuširanje vrši sa 30 ljudi i sapunima? Ja sam bio u vojsci u kojoj se tuširao i kupao kad ko hoće, u tuš kabini. Možda mi je zbog toga i tako lako pala vojska? Twisted Evil
_________________
Urke MMI
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora
intrepidPridružio: 21 Mar 2005
Poruke: 18
Lokacija: Kragujevac

PorukaPoslao: Pet Mar 25, 2005 8:55 am    Naslov: Odgovoriti sa citatom

urke ::
Brate, kakve uopšte veze Šešelj ima sa civilnim služenjem vojnog roka? Stvar je u psihologiji i pripremi za budući život. Šta će da bude kad više nema mame i tate da vode svog sinčića kroz život? Da li on onda postaje pravi psihosocijalni problem društva ili dobre mame i dobrog tate? Zar obično takvi "momci" nisu najgora kriminogena struktura našeg društva? Pa zar njima ne treba jedan "moralni šamar više vrednosti"?
Btw, odakle tebi ideja da se u vojsci pod obavezno tuširanje vrši sa 30 ljudi i sapunima? Ja sam bio u vojsci u kojoj se tuširao i kupao kad ko hoće, u tuš kabini. Možda mi je zbog toga i tako lako pala vojska? Twisted Evil

E da si išao u malo ozbiljniju vojsku, ne bi ovako pričao. Kakva crna psihologija i priprema za život???? Pa ja još ne mogu da se oslobodim flashbackova iz vojske, posle 2 godine. Jel to priprema za budući život??? Pa, izvini, meni nije priprema to što će da me teraju da svako jutro radim gimnastiku u 6 sati, ili da me po ceo dan neki maloumnik maltretira na svaki mogući način. Stavi masku, stavi šatorsko krilo, skini, pa opet, pa sklopi i rasklopi pušku. Šta će mi bre to.

I ja ovako mogu do ujutro da pričam šta sve ne valja, ali nema svrhe.

A izvini, ko ti je u familiji oficir, pa si smuvao da služiš vojsku na tako dobrom mestu???
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora
urkePridružio: 24 Mar 2005
Poruke: 6
Lokacija: Kragujevac

PorukaPoslao: Pet Mar 25, 2005 10:42 am    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Nemam oficira i veza, dobio sam da budem graničar, počeo u Četi za obuku graničara u Perućcu, završio godinu dana kasnije u Požegi kod Užica. Sam sam se snašao da umesto na karaulu na Taru ostanem u ČOG-u. Kako, nebitno, važno je naučiti da povlačiš prave poteze u pravom trnutku da ti nebi svi drugi bili krivi što nešto nisi ostvario a želeo si.
Da li si ti u vojsci umeo da se suprotstaviš torturi i skapiraš kako se treba boriti kroz život, ili si kao dobar deo drugih prihvatao tu torturu i bez pogovora izvršavao čak i pogrešna naređenja? Znaš onu foru da ostaviš mozak na kapiji kad ulaziš u vojsku? E, tu je princip uspeha, neka misle da si ostavio mozak na ispašu, ali ga koristi u svoju korist.
Tako to dođe i u životu inače. Bez laktanja nema napretka. A najbolje se nauči laktanje u vojsci :wink:
_________________
Urke MMI
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora
mladi radikalPridružio: 08 Mar 2005
Poruke: 48

PorukaPoslao: Ned Mar 27, 2005 12:43 am    Naslov: Odgovoriti sa citatom

urke ::
Brate, kakve uopšte veze Šešelj ima sa civilnim služenjem vojnog roka? Stvar je u psihologiji i pripremi za budući život. Šta će da bude kad više nema mame i tate da vode svog sinčića kroz život? Da li on onda postaje pravi psihosocijalni problem društva ili dobre mame i dobrog tate? Zar obično takvi "momci" nisu najgora kriminogena struktura našeg društva? Pa zar njima ne treba jedan "moralni šamar više vrednosti"?
Btw, odakle tebi ideja da se u vojsci pod obavezno tuširanje vrši sa 30 ljudi i sapunima? Ja sam bio u vojsci u kojoj se tuširao i kupao kad ko hoće, u tuš kabini. Možda mi je zbog toga i tako lako pala vojska? Twisted Evil

brate Urke, niko Seselja nije pomenuo, ali kada smo vec tu da ti odgovorim, jer vidim da si nash.
Naravno da Seselj nema nikakve veze sa civilnim sluzenjem, jer junak kalibra kakav je on, nikada ne bi ni pomislio na tako nesto. On je prvi bio u rovu `91 u Hrvatskoj (Borovo selo), pa u Bosni i na Kosovu. U uniformi, a ne u centru ili nekoj instituciji od "opsteg dr.znacaja",bio je i sin Tome Nikolica, zemljaka iz Kragujevca. On je naravno mogao da sedi kuci, ili na sigurnom, ali ne, on je kao pravi srpski sin bio u uniformi na prvim borbenim linijama. Kao i nekoliko radikala koji su bili poslanici, a ipak su bili dobrovoljci.
Znaci ako neko od vas misli da radikali nemaju prava i obraza da pricaju o vojsci grdno gresi :x
Toliko od mene sada brate Urke i ostali....cujemo se jos
..
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Just SeePridružio: 27 Mar 2005
Poruke: 4
Lokacija: in Cacak, of course!

PorukaPoslao: Ned Mar 27, 2005 7:19 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

mladi radikal ::
brate Urke, niko Seselja nije pomenuo, ali kada smo vec tu da ti odgovorim, jer vidim da si nash.
Naravno da Seselj nema nikakve veze sa civilnim sluzenjem, jer junak kalibra kakav je on, nikada ne bi ni pomislio na tako nesto. On je prvi bio u rovu `91 u Hrvatskoj (Borovo selo), pa u Bosni i na Kosovu. U uniformi, a ne u centru ili nekoj instituciji od "opsteg dr.znacaja",bio je i sin Tome Nikolica, zemljaka iz Kragujevca. On je naravno mogao da sedi kuci, ili na sigurnom, ali ne, on je kao pravi srpski sin bio u uniformi na prvim borbenim linijama. Kao i nekoliko radikala koji su bili poslanici, a ipak su bili dobrovoljci.
Znaci ako neko od vas misli da radikali nemaju prava i obraza da pricaju o vojsci grdno gresi :x
Toliko od mene sada brate Urke i ostali....cujemo se jos
..

Sigurno da ni seselj, niti sloba, niti arkan, legija, frenki i hiljade slicnih njima, i tebi, nemaju nikakve veze, ne sa civilnim sluzenjem, nego upste sa vojskom Exclamation vi ste gomila krimosa, koja je na ratistima pljackala i ubijala neduzne civile, a kada je bilo pravih okrsaja, bezali ste ko *icke Shocked sincic tome nikolica, odsluzio je vojni rok u kasarni u kraljevu (gde su mu se sami oficircici uvlacili u *upe, tako da nije bilo potrebe da mu tata nesto intervenise)...kao sto je i mali "marko" bio pocasni clan jso (a proveo je '97. punih mesec dana vojnog roka u kragujevcu), ali je zato u toku nato bombardovanja napravio bambi-lend (diznilend) u SVOM pozarevcu Razz vodila je racuna udba, jos '89. kakav olos organizuje u srs (pa vas voja je, jos od studentskih dana u Sarajevu bio njihov saradnik, procitajte knjigu Z. Mijatovica, ne vidim da je iko od vas demantovao ili podneo kriicnu prijavu zbog klevete) Question kako seselj od izbeglice iz Bosne '87, uspe da postane gazda u batajnici (kuca sa bazenom, pa jos morska voda), toma- grobar iz kg (sta ce njemu fax) dogura do stancuge u bg, pop-lazicka na ime oca od 80 god. posta vlasnik poslovnog prostora od 500 kvadrata, i da ne nabrajam vise :wink: sve vam je to udba obezbedila, kao sto vas i sada BIA mazi i pazi (mircic, sef odbora za bezbednost, tvrdi da r. bulatovic nije odneo dosiea cia-i) :wink:
zato, mladi junosa, idi na sajt obraza i tamo se kolektivno prazni (tj. onanisi) sa ostalim bolesnicima Laughing
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
urkePridružio: 24 Mar 2005
Poruke: 6
Lokacija: Kragujevac

PorukaPoslao: Pon Mar 28, 2005 11:44 am    Naslov: Odgovoriti sa citatom

mladi radikal ::

brate Urke, niko Seselja nije pomenuo, ali kada smo vec tu da ti odgovorim, jer vidim da si nash.


Hem, pazi, ja nikada nisam bio, nisam, niti ću ikada biti pristalica takvog radikalizma kakav zastupa Šešelj & Co. Ja se vodim idejom Parlamentarne Monarhije i „sledbenik” sam Vuka Draškovića. Mislim, jes da su njih dvojica „kumovi”, al to je samo jedna pogreška. Nemam ja ništa protiv radikala, samo ne vidim sebe u tome.

Što se tiče „prvolinijskih boraca”, rat SUX, IMHO. Na vojsku o kojoj je započeta priča u ovoj temi gledam kao potrebu da osetiš nešto novo, a što ti neće raditi o glavi, a ne kao pripremu da postaneš „pas rata.
_________________
Urke MMI
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora
kolubaracPridružio: 13 Mar 2005
Poruke: 70
Lokacija: kolubara

PorukaPoslao: Pon Mar 28, 2005 2:12 pm    Naslov: obaveza Odgovoriti sa citatom

..."Odmah po Austro-Ugarskoj objavi rata Srbiji 1914. godine stanovnici ovog kraja su se u velikom broju odazvali u redove Srpske vojske.
U novembru i decembru 1914. godine u ovom kraju se odigrala Kolubarska bitka, koja je najveća i najznačajnija bitka između Srpske i Austrougarske vojske. Srpska vojska je uspela da zaustavi brojčano jačeg neprijatelja, dotuče ga i natera na povlačenje preko Save i Dunava.
Posle proboja Solunskog fronta 1918. godine neprijatelj je potiskivan ka severu tako da je 30. oktobra 1918. godine oslobođen Lazarevac.
Lazarevac je od nemackih okupatora oslobodjen 18. septembar 1944. godine...
Sta je Srbende jesu li nas branili civili, papucici, niko ne voli rat, ali sta ako dodje do toga, pa nisu Srpske majke plakale da mi bezimo u Kanadu i Australiju, pitajte ima li vojske u zemljama EU, Americi... a sto ce njima ko ce njih da napadne velike i mocne...
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora
intrepidPridružio: 21 Mar 2005
Poruke: 18
Lokacija: Kragujevac

PorukaPoslao: Pon Mar 28, 2005 7:29 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

@kolubarac:

Stvarno me mrzi da ti objašnjavam, ali znaš, to što si ti citirao se desilo pre 90, odnosno 60 godina. Mnogo se stvari promenilo. Samo sto godina pre događaja koje si spomenuo vojnici zapadnih vojski su koračali u ešalonima ka neprijatelju sa uperenim musketama na koje su nataknuti bajoneti. Niko nije pokušavao da nađe zaklon. Da li su prema njima ovi koje ti spominješ bili kukavice jer su se krili iza grudobrana i kopali rovove??? A zemlje koje pominješ danas sve imaju profesionalne vojske u koje idu ljudi koji ne znaju ništa drugo u životu da rade ili jednostavno vole da se "junače" kao ti.

@urke:

Recimo da si ti tamo gde si služio vojsku bio bezbedan i davali su ti moralne smernice za budući život. Napravili su od dečaka muškarca (bwahaha), tako što si imao da se tuširaš u kabini i tome slično.
Ja sam služio poslednja tri meseca vojske u Vranju, gde mi je glava bila u torbi. Ne bukvalno, ali mnogima iz te kasarne jeste. Javnost u Srbiji uglavnom ne zna da nesrećnu decu iz kasarni na jugu Srbije šalju u Kopnenu zonu bezbednosti (ili kako joj je već pravilan naziv, mislim da je Administrativna linija razgraničenja) da stavljaju glavu u torbu svaki dan umesto da to čine profesionalni policajci. Svaki dan se nose panciri, nosi se puška bez "remnika" da bi morao stalno da je držiš u ruci, stalno se nosi šlem, hoda se na deset metara rastojanja da bi poginuo samo onaj ko nagazi na minu, a ne i njegovi drugari. U tim "normalnim" kasarnama ljudi se kupaju jednom nedeljno zimi, a dva puta leti. Jede se hrana za pse (ali stvarno). Ovo sve je HOTEL u odnosu na kasarnu u Bujanovcu gde vojska spava u štalama, umiva se u valovima za stoku, štale su pune vlage i uvek duva promaja. Ti iz Bujanovca nisu videli kako izgleda trpezarija, ceo vojni rok su jeli iz manjerki. Obično napolju.
Znaš, jako je tužno kad vidiš apsolventa stomatologije koji posle par meseci provedenih u Kopnenoj zoni bezbednosti ima šake kao automehaničar. Da ne govorim o tome da je postao mentalna ruina. Na tim planinama se redovno spuštaju temperature ispod -20 stepeni Celzijusa. I onda, kada oni, na svaka tri dana, po tri dana imaju patrole na izdvojenim stražarskim mestima po 20 kilometara hoda peške od baza, dešava se da noću od hladnoće pucaju stabla drveća, a to se čuje kao pucanj iz puške, što ume da bude jako neprijatno kada stalno čekaš da te napadnu Albanci.

E sada neka neko kaže da je ovo dobar način da se ljudi pripreme za život.

Do viđenja, prijatno!
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora
Prikaži poruke iz poslednjih:   
Napiši novu temu   Odgovori na poruku    Zamisli Srbiju forum -> Otvoreni forum Sva vremena su GMT + 1 sat
Idi na stranu 1, 2, 3 ... 109, 110, 111  Sledeci
Strana 1 od 111

 
Skoči na:  
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu
Zamisli Srbiju topic RSS feed 


Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group