Zamisli Srbiju forum Zamisli Srbiju
(Zamisli svoj grad)
 
 FAQ - Često Postavljana PitanjaFAQ - Često Postavljana Pitanja   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Korisničke grupeKorisničke grupe   Registruj seRegistruj se 
 ProfilProfil   Proveri privatne porukeProveri privatne poruke   PristupiPristupi 

Manjinska prava! Posaljite komentar...
Idi na stranu 1, 2, 3 ... 41, 42, 43  Sledeci
 
Napiši novu temu   Odgovori na poruku    Zamisli Srbiju forum -> Demokratija i Srbija!
Pogledaj prethodnu temu :: Pogledaj sledeću temu  
Autor Poruka
Lingva PravnikPridružio: 02 Mar 2005
Poruke: 240
Lokacija: kraljevo

PorukaPoslao: Uto Mar 08, 2005 5:56 pm    Naslov: Manjinska prava! Posaljite komentar... Odgovoriti sa citatomManjinska prava
Nacionalne manjine i problem njihove zastite prisutan je vec duze vreme na mnogim medjunarodnim skupovima, regionalnim konferencijama, kao i na unutardrzavnom nivou. Zastitu manjinama garantuje Povelja UN, a od regionalnih konvencija analiziracemo, Okvirnu konvenciju za zastitu nacionalnih manjina (Strazbur 1. Februar 1995.)
Glavni motiv koji pokrece sve relevantne medjunarodne faktore da se angazuju na planu zastite nacionalnih manjina, jesu burni dogadjaji u evropskoj i svetskoj istoriji (Balkanskoj narocito), koji jednostavno opominju da se krsenje manjinskih prava u pojedinim drzavama i regionima regenerise s vremena na vreme. Svako drustvo koje preferira da bude demokratsko, mora da se na neki nacin dokaze upravo na ovom polju, jer clanstvo ili prijem u clanstvo najrazvijenijih drzava podrazumeva i preuzimanje odredjenih obaveza na planu unapredjenja nivoa zastite ljudskih i manjinskih prava.
Jer multikulturno, multinacionalno, multikonfesionalno drustvo vazan je preduslov za dalje razvijanje demokratije, ekonomskog i kulturnog prosperiteta jedne drzave, ali samo ako se postojeca dostignuca na planu zastite nabrojanih vrednosti razvijaju jednom uzlaznom linijom.
Drzave clanice Saveta evrope su se sporazumele, da “Zastita nacionalnih manjina i prava i sloboda pripadnika tih manjina sastavni je deo medjunarodne zastite ljudskih prava i kao takva spada u oblast medjunarodne saradnje”. (Okvirna konvencija za zastitu nacionalnih manjina)
Strane ugovornice (misli se na drzave), su se obavezale da garantuju pripadnicima nacionalnih manjina ravnopravnost pred zakonom, zabranjujuci svaku vrstu diskriminacije na osnovu pripadnosti nacionalnoj manjini. Istovremeno, potrebno je stvoriti drustveno prihvatljiv ambijent za sve pripadnike nacionalnih manjina, kako bi se stvorili uslovi za razvoj i unapredjenje: kulture, vere, jezika, tradicije, i svega ostalog sto cini njihovo nacionalno bice. Treba podsticati pozitivan duh usmeren ka: postovanju, razumevanju, saradnji, koordinaciji, medju gradjanima u jednoj drzavi, bez obzira na njihov verski, etnicki, kulturni, jezicki identitet.
U sudskom, kao i postupcima pred drzavnim organima, ustavom i zakonima je zajemceno pravo nacionalnih manjina da koriste svoj jezik, primaju i salju pismena na svom jeziku. Ukoliko bi im to pravo bilo uskraceno, to bi predstavljalo bitnu povredu odredaba zakona i povlacilo za sobom nistavost samog postupka. Prilikom privodjenja (s obzirom da se tada najdublje zadire u prava pojedinaca), zagarantovano je pravo svakom pripadniku nacionalne manjine da bude odmah obavesten, na jeziku koji razume, o razlozima hapsenja i o razlozima optuzbe protiv njega, ukoliko mu tumac bude bio potreban njegovo angazovanje ce biti besplatno.
Zajemceno je pravo pripadnicima nacionalnih manjina da zasnivaju i odrzavaju slobodne kontakte sa susednim drzavama (misli se pre svega na one sa kojima imaju, zajednicke verske, jezicke, kulturne, etnicke veze). Medjutim, s druge strane obavezuju se pripadnici nacionalne manjine da ce postovati nacionalno zakonodavstvo i prava drugih gradjana, u jednoj drzavi (kako pripadnike vecinskog, tako i pripadnike ostalih nacionalnih manjina).
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
UrednikPridružio: 28 Feb 2005
Poruke: 252
Lokacija: Virtuelni svet!

PorukaPoslao: Čet Mar 10, 2005 1:12 am    Naslov: NACIONALNE MANJINE Odgovoriti sa citatom

NACIONALNE MANJINE JOŠ NISU U DOVOLJNOM STEPENU UKLJUČENE u rad državnih organa Srbije i Crne Gore, izjavio je Mauricio Masari, šef misije OEBS-a u Srbiji i Crnoj Gori. Masari, koji je, 8.marta 2005. u Podgorici promovisao svoju knjigu "Koji je put SCG ka Evropi", naglasio je da u državnoj zajednici ne postoje "u dovoljnoj meri" razvijeni nezavisni mediji i sudstvo.
Zbog toga se, naglasio je, ne može reći da postoji zadovoljavajući stepen vladavine zakona u zajednici SCG. Masari je rekao da njegova knjiga sadrži i deo koji se odnosi na uslove koje treba ispuniti za ulazak u Evropsku uniju napominjući da je jedan od tih uslova saradnja sa Haškim tribunalom. On je naglasio da je "mesto SCG u EU" i da bi u državama članicama trebalo izgraditi nacionalni konsenzus oko tog pitanja.
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora
MarkoPridružio: 24 Mar 2005
Poruke: 15
Lokacija: Krusevac

PorukaPoslao: Ned Apr 03, 2005 3:57 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Mislim da su manjinska prava kod nas i dalje ugrozena, u smislu da se javljaju grafiti sa nacistickom sadrzinom, prebijaju se Romi (ili im se zabranjuje ulazak na bazen, pojedine skupove itd.). Drzava bi po meni morala da se odlucnije obracuna sa pojedincima (ili cak organizacijama), koje sire i raspiruju mrznju i netrpeljivost. Ponekad nepreduzimanje mera, pocinje da lici na odobravanje...
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
CigoPridružio: 27 Feb 2005
Poruke: 3
Lokacija: kragujevac-beograd

PorukaPoslao: Pet Apr 08, 2005 1:37 am    Naslov: Romi u Srbiji Odgovoriti sa citatom

Danas je SVETSKI DAN ROMA, jos od 1974 godine kada je na konferenciji Romske unije odlučeno da romska himna bude "Đelem, đelem", a da zastava bude plavo-zelena sa crvenim točkom u sredini. Prema popisu iz 2002 godine u Srbiji živi oko 110.000 Roma, a mi Romi znamo da nas je oko 600.000. Ova razlika između drzavnog broja i stvarnog broja je zato sto veliki broj Roma živi u neregistrovanim naseljima i onda popisivači ne mogu da ih ni pronađu, a drugi razlog je sto se vecina mojih sunarodnika i dalje stidi i plasi da se izjasnjava kao Romi Exclamation
Kako zivimo, ne ja licno, vec moji sunarodnici i gde nam rastu deca, i kakva su nam prava u Srbiji zakljucite sami sa ovih slika koje vam saljem Idea


Pozdrav
Cigo
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora
alienPridružio: 22 Mar 2005
Poruke: 57
Lokacija: in serbia, unfortunately!

PorukaPoslao: Ned Apr 17, 2005 10:28 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Vlada Srbije proglasili su početak Dekade Roma u Srbiji, a premijer Koštunica poručio je da će Vlada u narednih 10 godina biti uključena u sve što treba da doprinese boljitku romske zajednice.Ministar Srbije i Crne Gore za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić ocenjuje da bi Romi trebalo da dobiju predstavnike u Parlamentu.
Oko 70.000 Roma živi u nehigijenskim naseljima u Beogradu. Nacionalni savet romske nacinalne manjine upozorava da zbog nerešenog pitanja prijave prebivališta Romi koji žive u nelegalnim naseljima ne mogu da ostvare osnovna ljudska prava, odnosno pravo na zdravstvenu i socijalnu zaštitu, rad i obrazovanje. U nekoliko gradskih opština uskoro bi trebalo da počne izgradnja stanova kako bi stanovnici kartonskih naselja bili raseljeni.
U pojedinim opštinama u Beogradu organizovani su i protesti kako bi bila sprečena izgradnja stanova za Rome. Predstavnici romskih udruženja navode da se skoro svakodnevno sreću s diskriminacijom, na polju stanovanja, obrazovanja, zapošljavanja i zdravstva, i traže donošenje zakona protiv diskriminacije.

Decenija Roma, zvanično Dekada Roma, proglašena u Sofiji kao međunarodna inicijativa, trebalo bi da se bavi pitanjima obrazovanja, zapošljavanja, zdravstva i stanovanja i da kroz sistemske promene rešava probleme Roma.
Međutim, veliki broj Roma još uvek živi odvojeno od ostalih građana, u divljim naseljima, jer nemaju dovoljno novca da sebi obezbede normalne uslove za život. Jedan od njihovih najvećih problema je to što veoma teško uspevaju da pronađu posao.
U nemogućnosti da nađu posao Romi, se izdržavaju prikupljkanjem starog papira i stakla, a mnogi od njih prinuđeni su da prose po ulicama gradova. Po zakonu o pravima manjinskih zajednica oni ne bi smeli da budu diskriminisani pri traženju posla, ali se to ipak događa zbog nečega što sociolozi zovu puzajućom diskriminacijom.
Đokica Jovanović, sociolog, kaže: "U situaciji kada za isti posao apliciraju dva kandidata, jedan Rom, drugi ne-rom, u situaciji da imaju iste kvalifikacije, po prilici na posao će biti primljen onaj koji nije Rom. Dakle, radi se o jednom stepenu predrasuda prema Romima u smislu da su neradnici, da su lopovi, da se na njih čovek ne može osloniti."
Nije naša zemlja jedina u kojoj Romi nisu integrisani u društvo. I u ostalim balkanskim zemljama situacija je slična. Zbog toga su na Balkanu sledećih deset godina proglašene za dekadu Roma, period u kome bi ta zajednica trebalo da bude u potpunosti uključena u društvo.


Zelim da jednog dana konačno nestane užasan rasizam u Srbiji (i uopšte slovenskim zemljama), od koga Romi stradaju već vekovima Exclamation
Nadam se da će odvajanje Roma u "specijalna odeljenja", "škole za obrazovanje odraslih" i slični vidovi rasne segregacije jednog dana nestati. Ja zaista ne mogu da verujem u užasne priče da "oni" žele da žive kako žive kod nas - to niko ne želi, samo su neki od nas "jednakiji" od drugih Idea
Imao sam tu srecu da medju Romima nadjem divne i odane prijatelje, i da od njih naucim mnogo o jednom drugacijem i veselijem pogledu na zivot Exclamation
Ko se nije potrudio da ih bar malo upozna, ne zna sta je izgubio Idea
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora
angelPridružio: 22 Apr 2005
Poruke: 22
Lokacija: on the sky

PorukaPoslao: Pet Apr 22, 2005 3:23 pm    Naslov: "Obrazovanje na jezicima manjina" Odgovoriti sa citatom

"Obrazovanje na jezicima manjina" 22. april 2005.
U Novom Sadu je u petak otvorena međunarodna konferencija.

Konferenciju organizuje Pedagoški zavod Vojvodine uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i kulturu. Konferencija treba da doprinese definisanju strategije razvoja obrazovanja na manjinskim jezicima, zasnovane na iskustvima zemalja u okruženju koje su stekle iskustvo u pridruživanju Evropskoj uniji ili se za to pripremaju.

Direktor Pedagoškog zavoda Vojvodine Lenka Erdelji kaže da se u Vojvodini ne može govoriti o obrazovanju manjina ako i većinski i manjinski narodi ne pokažu spremnost da sačuvaju bogato jezičko nasleđe.

Potpredsednik Skupštine Vojvodine Borislav Novaković podsetio je da je usvajanjem Omnibus-zakona Pokrajina dobila mnogo veći broj nadležnosati, a jedna od njih je i obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za obrazovanje Danica Stefanović rekla je da se osnovno i srednje obrazovanje u vojvođanskim školama može pohađati na mađarskom, slovačkom, rumunskom, rusinskom i hrvatskom jeziku, a da se kao izborni predmeti mogu učiti ukrajinski i romski.

Učenje na jezicima manjina moguće je i na pojedinim faklutetima Univerziteta u Novom Sadu. U sredstvima javnog infomisanja upotrebljava se osam jezika, postoje višejezična pozorišta, a manjinski jezici u službenoj upotrebi su u 39 od 45 vojvodjanskih opština.

Na konferenciji učestvuju strani i domaći istraživači koji se bave obrazovanjem nacionalnih manjina, prosvetni radnici, obrazovne institucije, nacionalni saveti nacionalnih manjina i predstavnici nevladinih organizacija i udruženja od interesa za obrazovanje.
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
sinalkoPridružio: 16 Mar 2005
Poruke: 14
Lokacija: sever

PorukaPoslao: Pet Apr 22, 2005 3:56 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Dopada mi se sto se o pravima manjina raspravlja na medjunarodnom nivou... Very Happy
Medjutim, primetno je vezivanje prava manjina za Vojvodinu, sto jeste dobro, ali nije dovoljno Exclamation
Sta je sa nacionalnim manjinama u ostalim delovima Srbije... Question
Oni su na neki "fini" nacin zapostavljeni Rolling Eyes
Postoje veliki problemi na jugu Srbije, kao i u svakom mestu pojedinacno... :wink:
Nemojmo da pravimo iste greske Exclamation
Mora postojati Vladina strategija kada su u pitanju prava manjina, kao i mogucnosti za njihovo prevazilazenje Shocked
Konferencija ce se zavrsiti, ali se bojim da ce se nastaviti po starom Twisted Evil
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
the boyPridružio: 19 Apr 2005
Poruke: 95
Lokacija: u zavisnosti od maste

PorukaPoslao: Pon Apr 25, 2005 3:53 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Gledajuci slike ove dece, zakljucujem da postoji jedna nezainteresovanost drzave za zivot i prava Roma. Cini mi se da su njihova prava najugrozenija i da im drzava ne pomaze u resavanju osnovnih problema. Svaka cast za pojedine NVO, koje se bave pitanjima Roma i koje ne dozvoljavaju da nezainteresovanost drzave bude i primarna kada su oni u pitanju. Ovo su deca koja zive u nasem gradu, ovo su nase komsije i ove slike trebaju da nam budu opomena Embarassed
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
PlayerPridružio: 03 Apr 2005
Poruke: 24

PorukaPoslao: Pon Apr 25, 2005 4:29 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Miroslav Krleza, Vladimir Nazor, Bora Stankovic, govorili su: narod koji nema svoje Rome je siromasan narod.
To jeste tacno, ali bas zato moramo se potruditi da im pruzimo bolje uslove. Posetio sam prvi put u zivotu izbeglicki kamp Roma, i jos sam pod snaznim utiskom koji su oni na mene ostavili. Ceo njihov zivot se odvija tu: u nevidjenom siromastvu, druzenju, pesmi, igri, "zadovoljstvu" onime sto imaju. Naravno. iza svega ovoga krije se beskrajna tuga i nemoc. Zahvaljujuci NVO-u, oni uspevaju da prezive surovu zimu...
Vlada se njih seti samo za vreme dekade Roma, odrze par govora i nista vise.
Do sledece dekade Question Exclamation
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
maltesePridružio: 24 Apr 2005
Poruke: 139

PorukaPoslao: Sre Apr 27, 2005 12:45 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Nazalost vlada se seca Roma samo po potrebi marketinga. Istinska briga za njihove probleme ne postoji. Uvek mi je smetala diskriminacija njihovih prava vezana za skolovanje. Verujem da postoji odredjeni deo koji nisu zainteresovani, ali zasto one koji zele da se skoluju saljemo u specijalne skole. Takve stvari ne smeju vise da se ponavljaju. Ako se vec ne poklanja paznja njihovim ekonomskim i socioloskim problemima, zasto se prave diskriminacije ovakvog tipa.
Idemo dalje, govori, hvalospevi i pozdravi i na tome se zadrzava.
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
cortoPridružio: 30 Apr 2005
Poruke: 101

PorukaPoslao: Sub Apr 30, 2005 4:14 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Budimo realni, prava Roma u Srbiji su krajnje ugrozena.
Da ne pominjemo druge, jer probleme Roma mozemo videti svakodnevno.
Pogledajte gde zive i razmislite kako im je kada je napolju -20 a oni su u onim kartonskim kucicama. Sigurno je da tako nesto nikada ne bi pozeleli da osetite. Ovim ljudima je pomoc uvek potrebna. Nije bitno sta je to i kakve je vrste, vazno je da mi pokazemo inicijativu.
Kada bi mi kao drustvo sprecili njihovo ignorisanje i pomogli im da dodju do svojih osnovnih ljudskih prava, koja im se uskracuju, siguran sam da bi ti ljudi pokazali svoju veliku zahvalnost Idea
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
deckouusponuPridružio: 26 Apr 2005
Poruke: 89

PorukaPoslao: Uto Maj 03, 2005 2:19 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Romi jesu u Srbiji narod koji je iskljucen iz svih tokova zivota. Ako pricamo o srpskom rasizmu, onda su Romi prvi na udaru.
Nivo nase svesti najbolje objasnjava scena iz filma "Ko to tamo peva", kada ostali putnici (naravno, Srbi) optuze dva romska muzicara da su ukrali novcanik. Ta mrznja i agresija, iz te scene, najbolje oslikava nas odnos prema Romima. Cak i onaj bolesni (tuberkulozan), koji je izopsten iz drustva, postaje krajnje agresivan.
Najbolji medju njima, nije dorastao najgorem medju nama. To je nas stav. Niko to nece reci, cak ce se i usprotiviti, ali podsvesno to misli, i svi nasi postupci idu tome u prilog.
Nismo mi jos za Evropu sa takvim stavovima. Dug je put pred nama, i kada budemo Rome, Rumune, Albance, Gorance,...prihvatili kao susede i sebi ravne, moci cemo da krenemo dalje.
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
2277Pridružio: 30 Apr 2005
Poruke: 130
Lokacija: srbija

PorukaPoslao: Sre Maj 04, 2005 10:10 am    Naslov: Odgovoriti sa citatom

decko u usponu ::
...Nivo nase svesti najbolje objasnjava scena iz filma "Ko to tamo peva", kada ostali putnici (naravno, Srbi) optuze dva romska muzicara da su ukrali novcanik. Ta mrznja i agresija, iz te scene, najbolje oslikava nas odnos prema Romima. Cak i onaj bolesni (tuberkulozan), koji je izopsten iz drustva, postaje krajnje agresivan.
Najbolji medju njima, nije dorastao najgorem medju nama. To je nas stav. Niko to nece reci, cak ce se i usprotiviti, ali podsvesno to misli, i svi nasi postupci idu tome u prilog...


Ovo si odlicno primetio, i ovaj motiv se provlaci u vecini domacih filmova.
Slike roma su kao po defaultu, slike lopova, prevaranata, razbojnika i sve ono sto nije dobro.
Ta generalzacija i razmaisljanje u "crno-belo" kategorijama jasno pokazuje netoleranciju prema drugacijima o sebe.
Umesto da cenimo i podrzavamo bogatstvo razlika izmedju ljudi, mi smo skoni da pravimo podele koje nas udaljavaju i unazadjuju
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
AsceticPridružio: 01 Apr 2005
Poruke: 150
Lokacija: in cage

PorukaPoslao: Čet Maj 05, 2005 3:21 pm    Naslov: Vesti na romskom Odgovoriti sa citatom

Televizija Smederevo će od danas dva puta dnevno svakog radnog dana emitovati vesti na romskom jeziku.
Direktorka TV Smederevo Vesna Vitorović kaže da se "Romano dnevnik" neće baviti problemima Roma, već novostima iz života Smedereva i da očekuje saradnju s Ministarstvom Srbije i Crne Gore za ljudska prava i nacionalne manjine.
Smederevo ima 120.000 stanovnika, a njih oko 5.000 su Romi.


Bravo za TV Smederevo. Vise afirmacije Romske misli i reci. Neka bude to pozitivan primer i ostalim TV kucama u Srbiji.
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
freestatePridružio: 06 Maj 2005
Poruke: 293
Lokacija: freestate

PorukaPoslao: Pet Maj 06, 2005 10:57 am    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Odlican primer da je postovanje manjinskih prava moguce, a iznad svega potrebno. Pruziti manjinama da se informisu na svom jeziku je prava inicijativa, ali ne treba da se sva njihova prava svedu samo na televizijski dnevnik. Neka to bude pocetak, ali mi kao drustvo treba da tezimo da romskoj populaciji pruzimo mogucnost da ostvare prvenstveno socijalna prava. Da se pronadje modus resavanja njihovih stambenih i egzistencijalnih problema, jer takve stvari su im primarne nad ostalima.
To ne znaci da poduhvat TV Smederevo nije adekvatan, naprotiv, opet napominjem, neka to bude pocetak za jednu sveobuhvatnije delovanje na ovim problemima Idea
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Poseti sajt autora
Prikaži poruke iz poslednjih:   
Napiši novu temu   Odgovori na poruku    Zamisli Srbiju forum -> Demokratija i Srbija! Sva vremena su GMT + 2 sata
Idi na stranu 1, 2, 3 ... 41, 42, 43  Sledeci
Strana 1 od 43

 
Skoči na:  
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu
Zamisli Srbiju topic RSS feed 


Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group