Regionalni centar gradjanske akcije LINGVA
   
   

Zamisli Srbiju.org
Info - dokumentacioni centar

 
Govori i izjave srpskih političara od 1987. do 2005.
 


Mira Marković

Prečice:
Kratke izjave
NIN, intervju sa Mirom Marković
Državna zajednica fiktivna zemlja (Savršeno tajno - Moskva)
Zajednički život svih naroda u Jugoslaviji (Tanjug 11.02.1999.)
Intervju Mire Marković na stranicama "Familija Kristijana" (Tanjug, 14.09.1999.)

Kratke izjave

Vecernje novosti, 19. april 1999.
Deo pisma Mire Markovic Robinu Kuku: "...tom prilikom ste izjavili i da imamo pet vila u inostranstvu. Nemamo ni jednu, naravno. I tesko da bismo i mogli da imamo iz finansijskih razloga, razume se..."

Blic, 24. oktobar 1998.
Sajam knjiga je izraz superiornog stvaralastva koji je deo stvaralacke atmosfere, opste prisutne u nasoj zemlji u poslednje dve-tri godine od kada su nam ukinute sankcije.

Danas, 13. oktobar 1997.
Citat se odnosi na ukidanje zenskog zatvora u Pozarevcu:
"Uvek sam se pitala, dok sam prolazila pored te u Pozarevcu poznate zgrade, zar je moguce da tamo, iza zida, ima toliko zena koje su ubice i lopovi. Nekako su mi to bila muska zanimanja" - pise ona. I ne zeleci da bude "maliciozna", veruje da je veliki broj tih zena "u zivotu imao endokrinoloske tegobe", odnosno "nedopustivo visok procenat muskih hormona".

NIN, 18. decembar 1997.
“Zasto taj smutljivi emigrant iz Zagreba (Rade Šerbedzija) svoju folirantsku rolu ne igra na nekom drugom mestu na Balkanu ili u Evropi, nego bas mora da je igra u Beogradu. Nema smisla, zaista, da Beograd sam od sebe pravi smetliste za sav intelektualni i moralni otpad iz bivsih jugoslovenskih republika”!

NIN, 26. jul 1996.
Mi smo vrlo jaki

NIN, Novembar 2001.
"Da je pretio motornom testerom!? Nemojte da se šalimo. Nikakvom motornom testerom nije pretio, niti je imamo. Taman i da jeste, je l' to neki greh, kriminal?" Mira Markovic, predsednik direkcije JUL, o optužbi na racun sina Marka.

2001
„Taj savez nije nastao na zblizavanju levice i desnice radi ocuvanja nacionalnih, drzavnih i drustvenih vrednosti, jer su u odnosu na njih ove koalicije u izbornoj kampanji imale dijametralno suprotne stavove", ocenila je Mira Markovic. Prema njenim recima, SNP je usla u koaliciju s DOS-om da bi ostala u vlasti. Ona je rekla da se u Haskom sudu odvija borba izmedu dobra i zla, sto se, kako tvrdi, vidi i po fizickom izgledu tuzilaca i njenog supruga, optuzenog za ratne zlocine. „Tuzioci su ruzni zato sto su nehumani i zli. S druge strane, Slobodan Milosevic spada u lepe ljude. Najlepse", izjavila je Mira Markovic.

* * *

NIN, intervju sa Mirom Marković
Fomirali smo levicu od 23 partije. Svako ko bude smatrao da treba da se prikljuci tom frontu - dobrodosao je

Posto je na medjunarodnom skupu "Levica - zasto i kako" govorila o levici na kraju 20. veka, Mira Markovic, predsednik Direkcije Jugoslovenske udruzene levice odgovorila je na pitanja Dejana Radojevica za srpski servis Bi-Bi-Sija. Deo intervjua objavila je i beogradska stanica B 92, a citaoci NIN-a mogu da procitaju najzanimljivija pitanja i odgovore iz ovog kratkog razgovora profesorke Markovic i novinara Radojevica.

Pomenuli ste objedinjavanje levice. Pretpostavljam da ste mislili pre svega na nasu zemlju. Da li to podrazumeva neku tesnju saradnju ili eventualno ujedinjavanje jugoslovenske levice i Socijalisticke partije?

- Imate sklonost da degradirate razgovor. Ja sam iznela jedan intelektualni koncept kako ja vidim levicu na kraju veka i u buducnosti. Ne vidim zasto bih sad analizirala pojedinosti, da li ce se i koje ce se partije u nekoj zemlji, ukljucujuci i nasu, prikljuciti. To je stvar konkretnih odluka pojedinih partija, i nije mnogo bitno. Zaista nisam mislila, nisam imala u vidu nikakva konkretna resenja. Imala sam samo u vidu jednu viziju koja se tice buducnosti.

Mi smo formirali levicu od 23 partije. Svako ko bude smatrao da treba da se prikljuci tom frontu je, razume se, dobro dosao, kao sto i prema svakom ko ne bude smatrao necemo imati nikakav animozitet.

Ovo je vise jedan istorijsko-intelektualni razgovor nego neki prakticko-politicki.

A mozemo li da cujemo kako vidite buducnost saradnje Socijalisticke partije i pokreta levice?

- Pa to zavisi vise od njih nego od nas. Znate, mi smo sirom otvoreni za sve. Kod nas ima i vernika, ima i privatnika, mi smo partija koja ima najvise privatnika. Mi smo vrlo fleksibilni, nama je svako dobrodosao za saradnju kakva njemu odgovara. Jedino sa kim mi nikada necemo saradjivati to su nacionalisti, sovinisti, samo su za njih zatvorena sva vrata.

Pomenuli ste privatnike. Na tome vam se najvise prigovara?

- Ne, mi smo partija sa najvecim brojem privatnika u Jugoslaviji. To je dezinformacija. Mogu meni da prigovaraju da imam plavu kosu, ali kao sto vidite moja je crna.

Prigovara vam se da ste protiv privatne svojine, da se zalazete za drzavnu svojinu?

- Nije tacno, mi se zalazemo za sve svojine, apsolutno za sve koje postoje. Sve je potrebno ovom vremenu i ovom prostoru. Kada bismo bili protiv privatne svojine, pa ne bi skoro svi privatnici u ovoj zemlji usli kod nas. Da imamo negativan odnos prema tome, privatnoj svojini, oni ne bi bili tu. Drugo, postoje nasa dokumenta u kojima lepo pise da mi to podrzavamo.

Priblizavaju se izbori. Da li ce Jugoslovenska levica izaci sama ili kako?

- Mi jos o tome nismo razgovarali... mi cemo sami. Mi smo sad jako veliki.

Da li verujete da cete uci u parlament s obzirom na ovaj novi izborni zakon?

- Nama ce to biti jako tesko, znate. Ja se ne razumem bas mnogo u to, ali kazu ovi moji drugovi da nama bas ne odgovara taj izborni zakon. Ali, ne smeta. Stvari rade za ove ideje. Zivot ide u pravcu resenja za koja se zalazemo, a mi se zalazemo za ravnopravnost svih ljudi i naroda. Da li ce se te ideje realizovati ove sezone ili neke druge... ali to je buducnost.

Kazu da Jugoslovenska levica suvise podseca na komunisticku partiju Jugoslavije, i da je sa tim jako tesko dobiti necije poverenje.

- Pa mogu da kazu i da je moja kosa plava, ali nije. Ovo je jedna vrlo savremena politicka orijentacija. Uzmite politicku platformu pa procitajte, pa cete mi reci na sta vas podseca.

Jedna od stvari je i velika medijska promocija JUL-a. Kako vi to objasnjavate?

- Zasto? Pa pitajte sebe zasto ste dosli (na medjunarodni skup "Levica - zasto i kako" , nasa primedba). Mi nikog narocito nismo zvali.

Mislim pre svega na sve drzavne medije?

- Ne, mi smo mnogo prisutniji u opozicionoj stampi. Mi smo partija koja ima apsolutno najveci rejting u opozicionoj stampi, pa tek onda u ovoj stampi koja je, kako se kaze, bliza vlastima i rezimu. Treba pitati novinare zasto smo mi njima interesantni. Mi ni na koga ne vrsimo pritisak da dodje, da nas prati. Naprotiv.

* * *

Casopis: Savrseno tajno - Moskva
Drzavna zajednica fiktivna zemlja

Moskva - Srbija i Crna Gora je fiktivna zemlja, Kosovo je odseceno od nje, a proces dezintegracije se nece na tome zaustaviti i prestace tek kada zemlja bude potpuno raskomadana, ocenila je supruga bivseg jugoslovenskog predsednika Slobodana Milosevica Mira Markovic u intervjuu moskovskom listu Savrseno tajno.

Jugoslavija je, po njenoj oceni, potpuno ekonomski zavisna od inostranstva, u industriji caruje haos, a osnovni materijalni resursi prodaju se stranim i lokalnim bogatasima, bez obzira na koji nacin su zaradili novac. "Vec sada smo na prvom mestu u Evropi po nezaposlenosti, raste kriminal, prostitucija, narkomanija, a opoziciji, i levoj i desnoj, podrezana su krila", rekla je Markoviceva u opsirnom intervjuu koji, pod naslovom "Zivot posle vlasti", obljavljuje moskovski list, koji napominje da je razgovor vodjen pre ubistva premijera Srbije Zorana Djindjica.

Ulogu Rusije povodom hapsenja njenog muza Markoviceva je ocenil kao "pasivnu" i dodala da bi "Rusija morala biti odlucnija u zastiti istine".

Na pitanje kakva je uloga njenog muza u raspadu Jugoslavije, Mira Markovic odgovara da su za to krive one zemlje koje pretenduju da rukovode svetom. "Jugoslaviju je trebalo srusiti i zato sto je kao socijalisticka zemlja pokazivala da socijalizam ima buducnost", rekla je ona.

Na pitanje kako ocenjuje sadasnje stanje u Rusiji, Mira Markovic je odgovorila da se u "prijateljskoj Rusiji sada dogadjaju politicke, ekonomske, socijalne i kulturne promene za koje se ne zna do cega ce dovesti". (Tanjug)

Supruga eks predsednika SRJ kaze da se Slobodanu Milosevicu "divi vecina, ako ne i ceo svet" i kako je on "hasku sudnicu pretvorio u arenu borbe protiv nasilja i kolonijalizma". On je vec pobednik i legenda, dok je glavni tuzitelj Haskog tribunala Karla del Ponte "mracna licnost koja lici na srednjevekovnog inkvizitora", ocenila je Mira Markovic.

* * *

Tanjug 11.02.1999.
ZAJEDNICKI ZIVOT SVIH NARODA U JUGOSLAVIJI

PREDSEDNIK DIREKCIJE JUGOSLOVENSKE LEVICE (JUL) PROF. DR MIRA MARKOVIC IZJAVILA JE DANAS NA SKUPU UNIVERZITETSKE LEVICE U BEOGRADU DA TA STRANKA VERUJE DA JE ZAJEDNICKI ZIVOT RAZLICITIH NARODA U JUGOSLAVIJI NE SAMO NUZAN VEC I LEP OBLIK ZIVOTA.

CITIRAJUCI VELIKOG SPANSKOG PESNIKA UNAMUNA DA "VI MOZETE POBEDITI, ALI NE MOZETE UBEDITI", M.MARKOVIC JE PODSETILA DA JE "NASOJ ZEMLJI BILO OVAKO TESKO SAMO PRED DRUGI SVETSKI RAT."

"DANAS SE NA SVAKOM KORAKU U JUGOSLAVIJI MOGU CUTI POREDJENJA SA TIM VREMENOM", DODALA JE ONA.

"I TADA JE, KAO I SAD, NAJVECOJ SVETSKOJ SILI ONOG VREMENA U NJENOM POLUDELOM POHODU NA SVET NAROCITO SMETALA JUGOSLAVIJA, I U NJOJ SRBIJA. I ONDA I SADA JE IZOPACENA LICNOST SEFA TRECEG RAJHA FIKSIRALA NEPRIJATELJE SVETSKE SRECE - JEVREJE, CIGANE, SRBE, SVE SLOVENE, KOMUNISTE ...", PRECIZIRALA JE MARKOVIC.

NA SKUPU UNIVERZITETSKE LEVICE POD NAZIVOM "DOSTOJANSTVENI OTPOR" U CENTRU "SAVA", KOJEM JE PRISUSTVOVALO VISE OD DVE I PO HILJADE STUDENATA JUGOSLOVENSKIH UNIVERZITETSKIH CENTARA, M.MARKOVIC JE PODSETILA DA JE "COVECANSTVO I ONDA UTERIVANO U SVETSKI TOR KAMDZIJOM KOJA SE NALAZILA U RUKAMA BAHATOG I INFERIORNOG KREATORA PORETKA KOJI JE TREBALO DA BUDE OSTVAREN PO KOMANDI PALOJ IZ JEDNOG CENTRA I PO VIZIJI IZ ISTOG CENTRA.

"I ONDA JE ZA NAPREDAK COVECANSTVA NOSENA KRVAVA ZASTAVA U CIJE JE IME POBIJENO STOTINE HILJADA LJUDI ZA KOJE SE U NADLEZNOM CENTRU UNAPRED PROCENILO DA CE BITI OD STETE ZA NOVI POREDAK", REKLA JE PROFESORKA MARKOVIC.

UKAZAVSI DA SU TO NEKE OD SLICNOSTI TADASNJEG I SADASNJEG VREMENA, ONA JE DODALA DA POSTOJE I VELIKE RAZLIKE IZMEDJU TA DVA VREMENA, STO JE I LOGICNO JER SE ISTORIJA NE PONAVLJA .

"NAJVECA RAZLIKA JE U TOME STO SE ONDA MONSTRUOZNOJ VIZIJI SVETA IZ TRIDESETIH GODINA OVOG VEKA I NJENOM LUDOM KREATORU SUPROSTAVIO VELIKI DEO COVECANSTVA, PROGRESIVNI I OBRAZOVANI LJUDI IZ CITAVOG SVETA. TO SUPROSTAVLJANJE JE BILO HEROJSKO, PLANETARNO I POBEDNICKO. FASIZAM JE PORAZEN VOJNICKI, POLITICKI I MORALNO. 1999. GODINE NASILJU KOJE NA SLICAN NACIN PRETI COVECANSTVU, TAKORECI, SE NIKO NE SUPROSTVALJA. BAR NE NA NACIN ORGANIZOVAN, MASOVAN I ZAJEDNICKI KAO NEKAD", PRECIZIRALA JE MARKOVIC.

PREMA NJENIM RECIMA "IDEJA DA SE SVET STAVI POD KONTROLU JEDNE VOLJE, OVOGA PUTA IMA NAROCITO LICEMERNO I PODMUKLO LICE. JER, ONA ZLOUPOTREBLJAVA JEDNU DRUGU IDEJU - VELICANSTVENU IDEJU SVETSKE DRZAVE I NEIZBEZAN PROCES GLOBALIZACIJE ZIVOTA NA PLANETI, NASTOJECI DA SE SAMA PREDSTAVI KAO TA IDEJA, KAO TAJ PROCES, KAO NJIHOV PRVI PROTAGONISTA, KAO VESNIK NOVOG ZIVOTA - HUMANOG I SAVREMENOG".

"MONDIJALIZAM I GLOBALIZACIJA SU PROCESI KOJE MORA PODRZATI SVAKI OBRAZOVAN COVEK 1999. GODINE. ALI, POVEZANOST SAVREMENOG SVETA PODRAZUMEVA NE SAMO ZAJEDNICKI ZIVOT SVIH NARODA I LJUDI VEC I NJIHOV RAVNOPRAVAN ZIVOT U SVETSKOJ ZAJEDNICI. TA IDEJA ISKLJUCUJE SVAKU MOGUCNOST DA VELIKI I RAZVIJENI NARODI KOMANDUJU MALIM I NERAZVIJENIM, A POGOTOVO ISKLJUCUJE NASILJE KAO OBLIK ODMAZDE ZA ONE KOJI ODBIJU DA KOMANDU SLUSAJU", KAZALA JE MARKOVIC.

"TO NASILJE JE, MEDJUTIM, DANAS DOBILO PRAVO GRADJANSTVA. U OVOM TRENUTKU SVAKOME KO IZRAZI NEPOSLUSNOST UPUCUJU SE SMESTA NAJBRUTALNIJE PRETNJE, A SVE CESCE SE ONE I REALIZUJU. ZA NAJVECEG NASILNIKA KRAJA DVADESETOG VEKA TESKO JE, MEDJUTIM, RECI DA JE VELIKI JER DA JE VELIKI IMAO BI ZA PROTIVNIKA SEBI RAVNE, VELIKE", NAGLASILA JE MARKOVIC.

"ZA SADA NAJVECI NASILNIK JE NASILJE PRIMENJIVAO SAMO NA STO PUTA MANJIM I SLABIJIM OD SEBE. SJEDINJENE AMERICKE DRZAVE SU UTERIVALE U PAMET PANAMU, KUBU, SALVADOR , NIKARAGVU , HAITI , AVGANISTAN , SUDAN , SOMALIJU I IRAK. ZA SADA NISU NAPALE LIHTENSTAJN I SAN MARINO , NEPAL I BUTAN. A MOGUCE JE DA TAMO VEC DUZE VREME KRSE LJUDSKA PRAVA, NE SPROVODE REFORME I NE RAZVIJAJU DEMOKRATIJU", UKAZALA JE PREDSEDNICA DIREKCIJE JUL-A.

"TA CINJENICA NE BACA SENKU NA NJIHOV MORAL. ON NIJE U SENCI, NJIHOV MORAL JE U TAMI. ONO NA STA TA CINJENICA BACA SENKU JE NJIHOVA SNAGA. ZASTO ZAISTA SVOJU SNAGU NE ISPROBAJU NA JACEM PARTNERU OD SOMALIJE, U KOJOJ JE, U VREME KADA SU SE AMERICKI BOMBARDERI ZAPUTILI KA NJENOM PESKU, STOTINE DECE UMIRALO OD GLADI", UPITALA JE M.MARKOVIC.

ONA JE UKAZALA DA U TOM POHODU NA SVET KAO PRVI IZGOVOR SLUZE LJUDSKA PRAVA.

"ONI KOJI SU U ZEMLJI U KOJOJ SADA ZIVE, DOLAZECI U NJU, POTAMANILI SVE ZIVO OD DOMORODACKOG, AUTENTICNOG STANOVNISTVA, DANAS NADLECU PLANETU SA BOMBAMA U DZEPU SPREMNIM DA IH BACE NA SVAKU DRZAVU ZA KOJU PROCENE DA JE DOVOLJNO MALA I DOVOLJNO SLABA DA SMEJU DA JE OPTUZE ZA KRSENJE LJUDSKIH PRAVA, A DA ZBOG TE OPTUZBE NEMAJU NEPRILIKE", PREDOCILA JE MIRA MARKOVIC.

"U TOJ HEROJSKOJ PRAKSI IM SE PRIDRUZUJU NEKE RAZVIJENE ZEMLJE KOJE SVOJ RAZVOJ DUGUJU VISEVEKOVNOM ISKORISCAVANJU LJUDSKOG RADA I LJUDSKOG ZIVOTA U MILIONSKIM KOLONIJAMA SIROM SVETA", UPOZORILA JE PREDSEDNIK DIREKCIJE JUL-A.

UKAZUJUCI DA "MALI SRPSKI NAROD I SRPSKA DRZAVA", "NEMAJU NIJEDNU SENKU U SVOJOJ PROSLOSTI", PREDSEDNIK DIREKCIJE JUL-A MIRA MARKOVIC JE NAGLASILA DA "SRPSKI NAROD I SRPSKA DRZAVA NIKAD NISU BILI OSVAJACI, VODILI SU SAMO ODBRAMBENE RATOVE".

"SRBI U SVOJOJ DRZAVI VEC DUGO ZIVE SA PRIPADNICIMA MNOGIH MANJINA POREKLOM IZ SUSEDNIH ALI I IZ EVROPSKIG DRZAVA. OD DRUGOG SVETSKOG RATA DO DANASNJEG DANA TE MANJINE SU U SVAKOM POGLEDU TRETIRANE RAVNOPRAVNO SA PRIPADNICIMA VECINSKOG NARODA. TA ISTINA JE NE SAMO BILA POZNATA U SVETU, VEC JE CESTO SLUZILA KAO INSPIRATIVAN OBRAZAC ZA VELIKI BROJ VISENACIONALNIH I MULTUETNICKIH ZEMALJA", NAGLASILA JE MIRA MARKOVIC.

"OPTUZBE ZA NEPOSTOVANJE INTERESA I PRAVA MANJINA U SRBIJI NISU TACNE. TE OPTUZBE TREBA DA POSLUZE NJIHOVIM AUTORIMA KAO IZGOVOR ZA PRITISAK I ZA NASLIJE NAD NEPOSLUSNOM SRBIJOM", OCENILA JE PREDSEDNIK DIREKCIJE JUL-A, PRECIZIRAJUCI DA "SRPSKI NAROD, MEDJUTIM, IMA VELIKO ISKUSTVO SA ISTORIJOM. I SVOJOM I TUDJOM. IZ PROSTOG RAZLOGA JER JE JEDAN OD NAJRAZVIJENINIJIH SLOVENSKIH NARODA I JEDAN JE OD NAJSTARIJIH EVROPSKIH NARODA. SRBI NECE SEBI DOPUSTITI DA ZAVRSE KAO INDIJANCI PRE DVA VEKA, NITI CE OD SEBE NAPRAVITI EVROPSKE KURDE, NITI CE BEZ VELIKE BITKE PRIHVATITI ULOGU NOVIH JEVREJA".

"KAD KAZEM BITKA, IMAM U VIDU SVE OBLIKE OTPORA - MUDRE, DOSTOJANSTVENE, UBEDLJIVE, VELIKE, POUCNE, ZARAZNE, SAVREMENE, TRADICIONALNE, MOMENTALNE, DUGOTRAJNE, RAZUMNE, NERAZUMNE...", OBJASNILA JE PROF. MIRA MARKOVIC.

"MI SMO STARI I MALI NAROD. DUG ISTORIJSKI ZIVOT NAM JE OMOGUCIO DA IZVUCEMO POUKE IZ SOPSTVENOG ZIVOTA I ZIVOTA DRUGIH. A BROJ STANOVNIKA NAS JE NAUCIO DA MALI NARODI MORAJU DA BUDU PAMETNI. DA BUDU GLUPI SEBI MOGU DOPUSTITI SAMO VELIKI", DODALA JE ONA.

"NADAM SE DA CEMO KOMBINUJUCI TE DVE PREDNOSTI - ISKUSTVO I PAMET - USPETI DA IZBEGNEMO SUDBINU INDIJANACA, CRNACA, KURDA I JEVREJA. ALI, I NEKIH RAZVIJENIH EVROPSKIH NARODA KOJI SE PRAVE DA NE VIDE DA SE UMESTO GLOBALIZACIJE ODVIJA KOLONIZACIJA", KAZALA JE DR MIRA MARKOVIC.

"ZRTVA ZABLUDE DA SE RADI O GLOBALIZACIJI DOBRE VOLJE NIJE, NAZALOST, SAMO SRPSKI NAROD. ISTA TAKVA ZRTVA JE I ALBANSKI NAROD U SRBIJI, MOZDA I U ALBANIJI. DANAS JE ON SREDSTVO ZA PRITISAK NA SRBIJU. VEC DANAS SE NE RACUNA CENA KOJU U LJUDSKIM ZIVOTIMA ALABANCI NA KOSOVU TREBA DA PLATE DA BI BILI TO SREDSTVO. ONI, ZAISTA, NAIVNO VERUJU DA JE ALBANSKO DOBRO CILJ AMERICKE POLITIKE. A SUTRA CE TA POLITIKA ZABORAVITI DA JE TAJ NAROD UOPSTE POSTOJAO NA PLANETI I JEDVA CE SE SECATI DA JE BILO KADA BIO U ZONI NJENE PAZNJE", OCENILA JE PREDSEDNIK DIREKCIJE JUL-A.

"ZA JUGOSLOVENSKU LEVICU ALBANCI U JUGOSLAVIJI, MA GDE ZIVELI, GRADJANI SU JUGOSLAVIJE. MI IH NE DOZIVLJAVAMO KAO MANJINU. JUGOSLAVIJA JE MULTIETNICKA I VISENACIONALNA I ONA JE PODJEDNAKO DOMOVINA SVIMA KOJI U NJOJ ZIVE. U JUGOSLOVENSKOJ LEVICI IMA DOSTA ALBANACA. ONI I SVI DRUGI ALBANCI ZNAJU DA SU ALBANCI U JUGOSLAVIJI, KAO MADJARI U JUGOSLAVIJI, KAO I MUSLIMANI U JUGOSLAVIJI, KAO I TURCI U JUGOSLAVIJI - NASI. A 'NASI', NISU SAVEZNICI NEPRIJATELJA JUGOSLAVIJE IZVAN JUGOSLAVIJE, BEZ OBZIRA KOME NARODU PRIPADAJU", NAGLASILA JE MIRA MARKOVIC.

ONA JE ISTAKLA DA "U JUGOSLOVENSKOJ LEVICI VERUJEMO DA JE ZAJEDNICKI ZIVOT RAZLICITIH NARODA JUGOSLAVIJE NE SAMO NUZAN OBLIK ZIVOTA, VEC I LEP OBLIK ZIVOTA".

"MOZE SE DESITI DA USKORO NA PRINCIPU MULTIETNICKOG I MULTINACIONALNOG BUDE FORMIRANA BALKANSKA ZAJEDNICA NARODA. BALKANSKA ZAJEDNICA NARODA JE JEDAN POUZDAN, SAVREMEN I HUMAN NACIN DA SE BALKANSKI NARODI OPROSTE SA ORUZJEM, MRZNJOM I TENZIJAMA", SMATRA MIRA MARKOVIC.

"DEVET MESECI PRED POCETAK TRECEG MILENIJUMA, COVECANSTVO IMA DOVOLJNO ELEMENATA DA ZAKLJUCI DA U EPOHI KOJA JE PRED NAMA ONO, COVECANSTVO, MOZE DA OPSTANE I DA SE RAZVIJA SAMO AKO BUDE ZIVELO U SVETU BEZ GRANICA U KOME SU PRETHODNO POSTALI RAVNOPRAVNI SVI NARODI I U KOME CE NADALJE BITI RAVNOPRAVNI SVI LJUDI", OCENILA JE MIRA MARKOVIC.

"NEKA SRECA PRATI COVEKOV OTPOR PREMA TIRANIJI. NEKA LEVICA, JUGOSLOVENSKA, I SVAKA NA SVETU, IZDRZI U SVOJOJ ISTORIJSKOJ BORBI ZA HUMANIJI SVET", KAZALA JE MIRA MARKOVIC, ZAKLJUCUJUCI IZLAGANJE STIHOVIMA SLAVNOG SPANSKOG PESNIKA MIGELA UNAMUNOA - "VI MOZETE POBEDITI, ALI NE MOZETE UBEDITI".

* * *

Tanjug, 14.09.1999.
INTERVJU MIRE MARKOVIC NA STRANICAMA "FAMILIJA KRISTIJANA"

R I M (TANJUG) - POD NADNASLOVOM "GOVORI MIRA MARKOVIC" I NASLOVOM "MI SMO VELIKI NAROD", NOVI BROJ VATIKANSKOG NEDELJNIKA "FAMILJA KRISTIJANA", KOJI SE OBJAVLJUJE U TIRAZU OD MILION I DVE STOTINE HILJADA PRIMERAKA, DONOSI NA UDARNIM STRANICAMA RAZGOVOR SVOG UREDNIKA KARLA REMENIJA SA PREDSEDNICOM DIREKCIJE JUL-A PROF. DR. MIROM MARKOVIC.

U REDAKCIJSKOM UVODNIKU CITAOCIMA SE UKAZUJE NA SNAGU KARAKTERA I INTELIGENCIJU SAGOVORNICE "FAMILIJA KRISTIJANA" I ISTICE SE DA MIRA MARKOVIC, "ZNAJUCI DOBRO DA GOVORI ZA NAJRASPROSTRANJENIJE GLASILO HRISCANA EVROPSKOG ZAPADA, KORISTI SNAZNE ARGUMENTE, PREMDA NE SILAZI DIREKTNO NA RELIGIJSKI TEREN".

REDAKCIJSKA OPREMA EKSKLUZIVNOG INTERVJUA PODNASLOVOM ISTICE UKAZIVANJE PROF. MIRE MARKOVIC NA PRVE VINOVNIKE RAZARANJA PRETHODNE JUGOSLOVENSKE FEDERACIJE I NA GEOPOLITICKU PRIRODU NOVE JUGOSLAVIJE.

"NACIONALIZAM JE NAJVECE ZLO KOJE MOZE ZADESITI NAROD. DESET GODINA SAM UPOZORAVALA DA CE TO RAZORITI JUGOSLAVIJU. MOGU POUZDANO IZJAVITI DA JE RAZARANJE JUGOSLAVIJE IZAZVANO I OHRABRENO SPOLJA. MI SMO SVESNI DA PREDSTAVLJAMO MALU ALI POSTOJANU PREPREKU NA PUTU JEDNOG GIGANTA", PRENOSI "FAMILIJA KRISTIJANA" RECI MIRE MARKOVIIC.

OVE GODINE, ISTINSKI KATOLICI IMALI SU BEZBROJ TESKIH ISKUSTAVA KOJA SU I NAJLAKOVERNIJIM MEDJU NJIMA OTVORILA OCI SPRAM PRAVE I ANTIHRISCANSKE PRIRODE GIGANTA O KOME JE REC.

PREDSEDNIK SAD, BIL KLINTON, NA SVECANOJ VECERI UPRILICENOJ ZA PEDESETOGODISNJICU ATLANTSKOG SAVEZA, CAK SE JAVNO POHVALIO: "NATO JE BOLJI OD BIBLIJE!".

VALJA TAKODJE PODSETITI KAKO JE PREDSEDNIK SAD, TOKOM AGRESIJE NATO-A, NECUVENOM BEZOBZIRNOSCU, JAVNO I UNAPRED ODBIO LICNU PORUKU PAPE JOVANA PAVLA DRUGOG, KOJA JE SADRZALA MOLBU DA SE BOMBARDOVANJA JUGOSLAVIJE OBUSTAVE, BAR TOKOM USKRSA.

PO PRVI PUT U SKORIJOJ ISTORIJI, VATIKAN JE OVE GODINE, TOKOM AGRESIJE NATO-A, POKAZAO ZNAKE SOLIDARNOSTI I SAOSECANJA SA PATNJAMA JEDNOG NARODA ISTOCNOHRISCANSKOG SVETA.

I OTVARANJE NIZA STRANICA "FAMILJA KRISTIJANA" ZA RECI PROF. MIRE MARKOVIC, CINI DEO ZNACAJNIH ZNAKOVA TOG OTVARANJA KATOLICKOG SVETA ZA ISTINU NARODA JUGOSLAVIJE, KOJI HEROJSKI BRANI SVOJU SLOBODU I NEZAVISNOST.

SUDECI PO PRVIM, NEFORMALNIM REAKCIJAMA, OBJAVLJIVANJE INTERVJUA PROF. MIRE MARKOVIC, NA STRANICAMA NAJRASPROSTRANJENIJEG I NAJUTICAJNIJEG GLASILA KATOLIKA EVROPE, IZVESNO CE SNAZNO PODSTACI POZITIVNI PROCES SIRENJA ISTINE I PODSTICANJA SAVESTI U SRCIMA NE SAMO HRISCANA ZAPADNE EVROPE VEC I SVIH EVROPLJANA DOBRE VOLJE.


Napomena:
Svi podaci objavljeni na www.zamislisrbiju.org su isključivo informativnog karaktera.
RCGA Lingva ne snosi nikakvu odgovornost za posledice nastale upotrebom ovih informacija.


RCGA Lingva 1997. - 2005.

Regionalni centar gradjanske akcije Lingva- Srbija
info@forumnvo.org.yu